tisdag 1 maj 2012

Nobbar bud på Jóhanna Sigurðardóttirs plastmugg

Foto: Virkir morgnar
Jóhanna Sigurðardóttirs läppstiftsprydda plastmugg kommer inte att pryda hyllorna i Självständighetspartiets ungdomsförbunds lokaler i Reykjavík. Åtminstone inte förrän medlemmarna hostar upp lika mycket som centralbankschefen eller Morgunblaðiðs chefredaktör har i månadslön. Det framgår av museichefen Hannes Sigurðssons brevsvar till Samband ungra sjálfstæðismanna.

När statsminister Jóhanna Sigurðardóttir för ett par veckor sedan gästade ett av RÚV:s program lämnade hon kvar den plastmugg hon druckit vatten ur i studion. På muggen fanns ett rejält läppstiftsavtryck. Programledarna för Virkir morgnar bestämde sig för att auktionera ut muggen. Budgivningen vanns av Sjónlistamiðstöðin i Akureyri. Köpeskillingen på 105 000 isländska kronor gick till välgörande ändamål.

Händelsen togs upp av Davíð Oddsson, tidigare centralbankschef och ordförande för Självständighetspartiet, i en ledare i Morgunblaðið. I artikeln utnyttjar han dubbelbetydelsen i frasen klára málið, som både kan betyda 'dricka ur muggen' och 'avklara saken/frågan'. Det senare är inte något som den forne regeringschefen anser att den rödgröna koalitionen lyckats med, och skrev därför att muggen - frågan - var den första Jóhanna Sigurðardóttir tömt - slutfört - under denna mandatperiod.

Han inspirerade i sin tur Samband ungra sjálfstæðismannas ordförande Davíð Þorláksson att erbjuda museet det dubbla, 210 000 kronor, för muggen. Pengarna hade samlats in bland ungdomsförbundets medlemmar.

Men museichefen Hannes Sigurðsson säger nej. Och han gör det genom att hänvisa till Davíð Oddsson.

I brevet till Davíð Þorláksson skriver Hannes Sigurðsson att det åtminstone krävs en månadslön för en centralbankschef eller en chefredaktör för att plastmuggen ska byta ägare. Han kallar erbjudandet "ogeneröst" men tackar för att han nu funnit den gudspartikel som spelar på Davíð Oddssons läppar. Dessutom anser han att det vore olämpligt att sälja den socialdemokratiska partiordförandens mugg till den politiska ärkerivalen lagom till förstamajfirandet.

När Sjónlistamiðstöðin köpte muggen motiverade Hannes Sigurðsson utförligt varför han ansåg den vara ett konstverk med en given plats på museet. Nu går han ett steg längre. I brevet till Davíð Þorláksson skriver han att det rör sig om ett mästerverk som återspeglar den isländska folksjälen.

Här kan du läsa mer om turerna kring plastmuggen.