måndag 14 maj 2012

Ögmundur Jónasson vill stoppa Huang Nubo - igen

Foto: Slysavarnafélagið Landsbjörg
Oddný G. Harðardóttir vill öppna dörren för Huang Nubo. Ögmundur Jónasson försöker alltjämt att slå igen den. Turerna kring den kinesiske affärsmannen planer för Grímsstaðir á Fjöllum fortsätter att splittra regeringen där tunga statsråd är djupt oense i frågan. Men ett avgörande närmar sig.

I fredags landade huvuddragen i Huang Nubos planer för Grímsstaðir á Fjöllum på regeringens bord. För att förvalta fastigheten har han grundat bolaget Zhongkun Grímsstaðir ehf. Om den kinesiske affärsmannen får regeringens godkännande väntas bygget påbörjas nästa vår. Den exklusiva semesteranläggningen beräknas öppna år 2016, men arbetena väntas pågå i ytterligare flera år.

Huang Nubo avser att investera 16,2 miljarder isländska kronor i projektet. Det omfattar ett lyxhotell med 100 rum, en stugby med ytterligare 100 bäddar, golfbana, ridanläggning och bassänger. Flygfältet ska rustas upp och Huang Nubo tänker köpa in flera mindre flygplan för att kunna erbjuda sightseeing över området.

Flera isländska kommuner - i Akureyri har kommunstyrelsen enligt Vikudagur röstat ja - går ihop för att köpa 72,19 procent av Grímsstaðir á Fjöllum. Omkring 300 hektar kommer att arrenderas ut till Huang Nubos turistanläggning på 99 år.

Resten - omkring 22 000 hektar - ska bli nationalpark eller grönområde och arrenderas på 40 år. Det skulle innebära större tillgänglighet för allmänheten, eftersom tre fjärdedelar av Grímsstaðir á Fjöllum i dag är privatägt. När arrendet löper ut blir inte kommunerna skyldiga att överta det som byggts på fastigheten.

Om planerna för Grímsstaðir á Fjöllum förverkligas väntas de skapa omkring 500 jobb under själva bygget, och möjligen ytterligare några hundra arbetstillfällen när anläggningen tagits i bruk. Huang Nubos mål sägs vara att anställa islänningar och erbjuda löner enligt isländska förhållanden, och inte importera kinesisk arbetskraft, rapporterar RÚV.

Flera kommuner i regionen är dock tveksamma eller avstår från att medverka i projektet. Flera kritiserar också beslutsunderlaget för att vara för magert.

Skútustaðahreppur tänker inte vara med eftersom kommunstyrelsen anser det orimligt att gå in i ett projekt som Grímsstaðir á Fjöllum när den kommunala servicen samtidigt bantas. Þingeyjarsveit kommer förmodligen inte att delta. Och Steinþór Heiðarsson, kommunalråd i Tjörneshreppur, säger till RÚV att kommunen avser att stå utanför. Han anser att projektets omfattning hittills underskattats. Med så många anställda på hotellet och ett så isolerat läge med ofta begränsad framkomlighet under vinterhalvåret kommer det också att krävas arbetarbostäder - och med det kommer behov av barnomsorg, skola och andra tjänster. Något sådant som byggandet av ett helt nytt samhälle har ännu inte diskuterats.

Mycket återstår innan affären är klar. Vikarierande näringsministern Oddný G. Harðardóttir säger i Fréttablaðið att det finns förutsättningar för att godkänna arrendet. Innan något beslut fattas behöver dock ansökan kompletteras gällande planering och miljö. Och inrikesminister Ögmundur Jónasson tänker alltjämt försöka sätta käppar i hjulet för Huang Nubos planer.

I Dagens Industri liksom i flera kinesiska medier har Huang Nubo flera gånger påstått att tillståndet redan är i hamn. Så är dock inte fallet. Det finns fortfarande flera frågetecken kring hanteringen av affären - och Huang Nubo har gång på gång visat att hans kunskaper om denna är bristfälliga.

Ögmundur Jónasson anser att alla arrenden som överstiger tre år - Huang Nubos är på 40 år - ska godkännas av inrikesdepartementet. Han vill göra en översyn av besittningsrätten och dessutom granska de deltagande kommunernas ekonomi. Kommunallagen ger efter finanskraschen isländska kommuner små möjligheter att investera i projekt som kan anses riskabla. Att Grímsstaðir á Fjöllum skulle kunna klassas som ett sådant är inte uteslutet, även om köpet görs genom ett aktiebolag och finansieras genom avgifter från Huang Nubo. Ju färre kommuner som deltar, desto större risker.

Staten äger i dag 25 procent av Grímsstaðir á Fjöllum. Fastigheten är jordbruksminister Steingrímur J. Sigfússons ansvar. Det är dock inte troligt att han backar upp partikamraten Ögmundur Jónasson i frågan - Gröna vänsterns ordförande har under de tre senaste åren tagit ett stort ansvar för att försöka hålla ihop den i många avgörande frågor splittrade regeringen.

Þór Saari, alltingsledamot för Rörelsen, tog nyligen upp frågan i alltinget. Han ansåg det oacceptabelt att isländska kommuner gick emot den egna regeringen och i stället backade upp kinesiska intressen, något som Ögmundur Jónasson höll med om.

Gröna vänsterns Jón Bjarnason skriver i ett blogginlägg att han känner igen tonen från knäböjande isländska statsråd, men uppmanar partikamraten Ögmundur Jónasson att kämpa emot in i det sista. Förre ambassadören Einar Benediktsson skriver i Fréttablaðið att han tvivlar på Huang Nubos motiv och anar att han är utsänd av den kinesiska regeringen för att skapa ett fotfäste på Island och därmed tjäna Kinas intressen i Arktis.

Halldór Jóhannsson, Huang Nubos talesperson på Island, säger i Morgunblaðið att han hoppas att affären ska få klartecken inom de närmaste veckorna. Ögmundur Jónasson har förmodligen små möjligheter att ännu en gång stoppa den kinesiske miljardärens planer för en lyxanläggning i ett av Islands värsta köldhål - men det är däremot inte uteslutet att han lyckas förhala avgörandet och därmed ännu en gång få Huang Nubo att rasa.

Här kan du läsa mer om Huang Nubo och Grímsstaðir á Fjöllum.