torsdag 10 maj 2012

Skattedispyt stoppar isländsk jakt på sillval

För andra året i följd blir det ingen jakt på sillval. Valfångstföretaget Hvalur har inte lyckats komma överens med fackförbundet Sjómannafélag Íslands om villkoren för fångstmännen. Hvalur anser sig inte ha råd att kompensera besättningen för minskade skatterabatter - och därför blir fångstfartygen kvar i hamn även i år.

Förra året ställde branschjätten Hvalur in jakten på sillval med hänvisning till jordbävningskatastrofen i Japan. Minskat intresse från öriket för köttet gjorde att den enda egentliga exportmarknaden försvann. Hvalur har också valkött till ett värde av 2,4 miljarder isländska kronor i lager. År 2010 fångades 148 sillvalar.

I år ska Hvalurs vd Kristján Loftsson ha fått mer positiva signaler från japanska importörer. Målet var att att under tre sommarmånader jaga 60 till 70 sillvalar från ett av bolagets fartyg. Jakten hade gett ett hundratal personer arbete under fångstsäsongen.

Men nu sätter oenighet om besättningens lönevillkor stopp för jakten. Regeringen har under de senaste åren halverat den traditionella skattereduktionen för sjömän till hälften. Sjómannafélag Íslands, som har ett löneavtal med Hvalur sedan tidigare, krävde att företaget skulle kompensera de anställda med den uteblivna rabatten, en summa på 919 isländska kronor per dag och anställd.

Kristján Loftsson säger till Morgunblaðið att Hvalur inte har råd att täcka sjömännens minskade skatterabatt. Därför misslyckades han att komma överens med fackföreningen:
"Det kom som en överraskning för mig att de skulle hålla fast vid detta. Vi lägger inte ut kursen på detta område."
Dåvarande finansministern Steingrímur J. Sigfússon meddelade i december 2009 att den traditionella skattereduktionen skulle avskaffas. Detta sker under fyra år där en fjärdedel av rabatten försvinner varje år. Beslutet motiverades med de förändrade villkoren i fiskeindustrin där bättre teknik och stora vinster borde göra det möjligt för arbetsgivarna att ge de anställda rimliga löner. Skälet till att rabatten infördes var att kompensera för svåra arbetsförhållanden, långa perioder av frånvaro från hemmet och behov av särskilda arbetskläder.

Jónas Garðarsson, ordförande för Sjómannafélag Íslands, säger i Morgunblaðið att fackförbundet vill att arbetsgivarna kompenserar sjömännen för de försämrade skattevillkoren genom höjda löner. För honom var Hvalurs beslut helt oväntat:
"Det förvånar mig att man inte åker och jagar val på grund av detta. Vi har träffat dem på Hvalur två gånger och vi sade att vi inte kunde skriva ett avtal med dem om det inte togs hänsyn till rabatten. Vi väntade oss inte detta och tycker att det är konstigt. Men detta måste få ha sin gång."
I DV uppger Jónas Garðarsson att rabatten är "en principfråga". Dörren för förhandlingar är inte stängd, men för att den ska öppnas på nytt måste Hvalur tänka om angående skattereduktionen.

Hvalurs beslut påverkar däremot inte jakten på vikval. I Ísafjörður har två djur redan landats och Hrefnuveiðimanna med fartyget Hrafnreyður KÓ-100 siktar på att i sommar jaga ett sextiotal vikvalar, främst i Faxaflói.

Här kan du läsa mer om årets valfångst.