lördag 19 maj 2012

Tre av fyra islänningar vill behålla presidentämbetet

Foto: Pressbild
Islänningarna vill inte skrota presidentämbetet men däremot begränsa hur många perioder någon får inneha det. Och favoriten till att segra i sommarens val är alltjämt Þóra Arnórsdóttir. I en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun har hon ett försprång på 8,4 procent till den sittande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson.

Ólafur Ragnar Grímsson kan i sommar bli historisk genom att väljas för en femte fyraårsperiod som Islands president. En majoritet av islänningarna, 64 procent, vill dock att det ska införas ett tak för hur många perioder som en president kan inneha ämbetet. Knappt hälften anser att gränsen bör dras vid tre perioder medan en tredjedel tycker att två perioder bör vara max. En femtedel vill att presidenten ska kunna sitta i fyra eller fler perioder.

Under våren har vissa också tagit ställning för att lägga ned ämbetet. Det är en uppfattning som enbart en minoritet av islänningarna ställer sig bakom. Hela 73 procent vill behålla statsskicket med en president som statschef medan 14 procent vill avskaffa presidenten. 13 procent var varken för eller emot ett avskaffande, rapporterar RÚV.

Þóra Arnórsdóttir har enligt samma undersökning alltjämt ett stabilt försprång mot Ólafur Ragnar Grímsson. Hon har stöd av 46,2 procent av väljarna mot Ólafur Ragnar Grímssons 37,8 procent.

Övriga kandidater ligger långt efter. Ari Trausti Guðmundsson får 8,9 procent, Andrea J. Ólafsdóttir 3,8 procent, Herdís Þorgeirsdóttir 2,6 procent, Ástþór Magnússon med 0,4 procent och Hannes Bjarnason med 0,2 procent. Jón Lárusson, som har avbrutit sin kampanj och inte tänker ställa upp i presidentvalet, får 0,1 procent, uppger RÚV.

Ólafur Ragnar Grímsson inledde sin valrörelse i söndags medan Þóra Arnórsdóttir för tillfället har tagit en paus från kampanjen. Hon födde i går morse en 55 centimeter lång och drygt 4 kilo tung flicka. Det är tredje barnet tillsammans med Svavar Halldórsson. Han har sedan tidigare tre döttrar. Þóra Arnórsdóttir meddelar på Twitter att förlossningen gick bra.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.