onsdag 16 maj 2012

Turistbranschen vill öppna Islands natur för alla

Kinas premiärminister Wen Jiabao fick aldrig besöka Kerið under sin tid på Island. Markägarna kräver betalt från alla grupper som vill se vulkankratersjön. Nu vill turistbranschen att alla får möjlighet att ta del av natursköna platser i landet. Annars finns en risk att fler börjar att kräva ersättning från besökare.

Den fridlysta kratersjön Kerið skapades vid ett vulkanutbrott för omkring 3 000 år sedan. Mineraler på botten gör att vattnet får en unik djupblå färg. Kerið ingick under många år i de klassiska turistturerna runt den så kallade gyllene cirkeln, men när markägarna för fyra år sedan ville ha betalt valde arrangörerna att i stället hoppa över stoppet.

På Island fungerar allemansrätten ungefär som i Sverige. Ett undantag är att kommersiella arrangörer av gruppresor behöver markägarnas tillstånd - Umhverfisstofnun tolkar enligt ett pressmeddelande lagen som att det finns ett krav på konsekvens. Om markägaren inför ett förbud gäller det lika för alla grupper. Däremot kan enskilda alltjämt besöka Kerið.

Siv Friðleifsdóttir hade som miljöminister år 1999 möjlighet att utnyttja statens förköpsrätt av Kerið. De dåvarande ägarna ville ha 20 miljoner isländska kronor, men regeringen var bara beredd att betala 3,5 miljoner. I stället bjöd Hagkaupsbröderna Jón och Sigurður Gísli Pálmason, Sautján-ägaren Ásgeir Bolli Kristinsson och Morgunblaðiðs utgivare Óskar Magnússon 10 miljoner för Kerið och ytterligare tio hektar mark runt sjön. För detta pris såldes marken till de fyras bolag Kerfélagið.

Direkt efter ägarbytet satsade staten 4 miljoner på en parkeringsplats och promenadvägar vid Kerið. Med åren ökade antalet besökare, ägarna klagade på att turisterna skadade naturen och krävde så småningom ersättning.

Óskar Magnússon säger till Vísir att han tycker att det är rimligt att stora turistgrupper stoppas från Kerið om de inte betalar för sig. Han anser även att det vore riktigt att ta ut avgifter från personer som besöker exempelvis Ásbyrgi, Geysir och Þingvellir. Att det nu var statsminister Jóhanna Sigurðardóttir och hennes kinesiske kollega Wen Jiabao som stoppades var inget svårt beslut för Óskar Magnússon eftersom han ogillar den politik som bägge förespråkar:
"Jag medger att om detta hade varit våra vänner från Färöarna så hade det varit svårare att ta detta beslut."
I Viðskiptablaðið säger Óskar Magnússon att regeringen och myndigheterna haft fyra år på sig att lösa tvisten om Kerið. Avgifter är enligt hans mening nödvändiga för att kompensera för de skador som stora turistströmmar orsakar. Ett stort problem anser han vara den bristande respekten för naturen - trots förbud är det exempelvis vanligt att folk försöker bada i Kerið, något som ibland leder till olyckstillbud.

Erna Hauksdóttir, vd för turistnäringens branschorganisation Samtök ferðaþjónustunnar, säger i Fréttablaðið att Óskar Magnússon har lagen på sin sida, men att hon anser att agerandet är skadligt för Islands rykte som turistmål:
"Detta är enligt min mening halvtaskig gästfrihet och inte i linje med vad islänningarna hittills har visat och som vi vill vara kända för. ... Jag tänkte att Kerfélagið kanske kunde återgälda de bidrag som de fått från det allmänna genom åren, då det offentliga byggde upp anläggningen där."
Sigurdór Sigurðsson, vd för Iceland Excursions, välkomnar debatten och efterlyser i Vísir en enhetlig hållning i frågan. Som stor researrangör befarar han annars att företaget kan missgynnas om mindre arrangörer har möjlighet att besöka exempelvis Kerið.

Marknadschefen Þórir Garðarsson säger till RÚV att det var oartigt att inte tillåta Wen Jiabao att besöka Kerið. För att inte fler markägare ska gå samma väg efterlyser även han riktlinjer för tillgängligheten till natursköna platser.

Valgerður Bjarnadóttir, alltingsledamot för Socialdemokraterna, skriver i Fréttablaðið att turerna kring Kerið visar att Island alltjämt kontrolleras av mäktiga ekonomiska intressen. Samtidigt anser hon att ingen längre borde förvånas över att kotterier med starka band till Självständighetspartiet vill vrida tillbaka klockan till åren före krisen:
"Ägarna av naturpärlorna är i opposition. Ägarna gillar inte att inte bestämma. Ägarna vill komma tillbaka till köttgrytorna så att de kan fortsätta att värna särintressen. Sannolikt är det inget politiskt parti i landet som talar mer om uppgörelser än de större oppositionspartiet. Deras uppgörelse går ut på att allt ska fortsätta att ske efter deras huvud precis som det har varit en lång tid."
När Kerið förblev stängt arrangerades med en halvtimmes varsel i stället ett besök i Hveragerði för Wen Jiabao. Den kinesiske premiärministern fick uppleva ortens heta källor och äta mat lagad med värmen från dessa, berättar Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om turerna kring Kerið.