onsdag 9 maj 2012

Vill inte gå miste om turister - plogar Kjölur på egen hand

Förra vårens köldknäpp gjorde att höglandsvägarna öppnades ovanligt sent. I år tar företag i turistbranschen saken i egna händer och plogar vägar för att inte åter riskera att gå miste om intäkter från besökare. Förhoppningen är nu att Kjölur ska kunna öppnas redan i början av juni.

Efter en ganska mild vår var slutet av maj ovanligt kylig på Island. I norr föll en hel del snö så sent som i början av juni. Tillsammans med låga temperaturer gjorde det att höglandsvägarna öppnade betydligt senare än normalt. Den mest trafikerade av dem, Kjölur, blev inte framkomlig förrän den 23 juni - ett par veckor efter den genomsnittliga öppningen.

Vegagerðin, den isländska motsvarigheten till Vägverket, har inget ansvar för att snöröja vägarna på höglandet. Myndigheten fattar beslut om när vägarna ska öppnas och stängas, men har inga resurser att ploga. Höglandsvägarna öppnas därför när vädret gjort dem framkomliga.

Det är heller inte enbart snön som ställer till problem. Om vägarna öppnas för tidigt inpå tjällossningen är riskerna för skador stora.

Kjölur är knappt 17 mil och börjar strax norr om Gullfoss och slutar vid Blöndustöð någon mil söder om ringvägen mellan Blönduós och Varmahlíð. Den passerar Hveravellir, den enda platsen på höglandet som är bebodd året runt. Där finns nämligen en bemannad väderstation. Tillsammans med Sprengisandur är Kjölur den höglandsväg som varit känd och använts ända sedan sagornas tid.

I år har vintern på höglandet varit förhållandevis snöfattig samtidigt som mars var varm och blåsig. Det betyder att vägarna sannolikt kan öppnas ganska tidigt i år - flera förmodligen i slutet av maj. Flera delsträckor har redan öppnats, men det kommer att dröja ytterligare innan det går att ta sig från norr till söder över höglandet.

Björn Hróarsson, vd för researrangören Extreme Iceland, efterlyser i Morgunblaðið fasta öppningsdatum för höglandsvägarna:
"Det är av avgörande intresse för turistnäringen som helhet att dessa vägar öppnas tidigare än vad som sker. Det har stor betydelse för oss att få ett datum på stängningen, att få veta när vi kan börja köra folk till platsen. Som läget är nu har vi inte en aning om när det är möjligt att börja sälja produkten."
Páll Gíslason är verksamhetschef och delägare i Fannborg, som ligger vid Kerlingarfjöll nära Kjölur. Förra årets sena öppning innebar många avbokningar och uteblivna intäkter. För att inte riskera att detta ska upprepas i år har företaget på egen hand betalat för snöröjning. Han säger till Morgunblaðið att plogningen kommer att betala sig:
"Det är avsevärda intressen för oss att få bort snön från vägen. De turistnäringsföretag som finns i området utsattes för ett hårt slag förra året eftersom vägen öppnades så sent. Därför har vi tagit initiativ till att röja vägen. Det är sedan upp till Vegagerðin om de tar på sig kostnaden för detta."
Förhoppningen är att Kjölur i år ska kunna öppnas mellan den 3 och 5 juni. G. Pétur Matthíasson, informationschef för Vegagerðin, säger till Morgunblaðið att myndigheten inte har något emot om turistföretag snöröjer för att skynda på öppningen. Däremot vill han inte se att privata intressen försöker ploga höglandsvägarna under vintern. Då är risken stor för att den som ger sig ut på resan behöver assistans om vädret försämras och mer snö faller.