söndag 10 juni 2012

Alltingspolitiker körde rattfull - förlorar körkortet

Framstegspartisten Höskuldur Þórhallsson stoppades nyligen av polisen för rattfylleri. Alltingsledamoten blir av med körkortet i åtta månader. Höskuldur Þórhallsson fastnade i en rutinkontroll när han kvällen innan druckit flera glas rödvin. Han säger sig vara tacksam över att polisen stoppade honom.

Höskuldur Þórhallsson är 39 år och valdes in i alltinget på ett av Framstegspartiets mandat våren 2007. Han är jurist till yrket och bosatt i Akureyri.

Det var efter att ha besökt den egna valkretsen på nordöstra Island som han en morgon nyligen stoppades av polisen vid en rutinkontroll. Blodprov visade att Höskuldur Þórhallsson körde rattfull och han förlorade därmed körkortet i åtta månader.

Höskuldur Þórhallsson berättar i Vikudagur om händelsen som ledde till att han tillfälligt mister körkortet:
"Jag begick ett stort misstag, som innebar att sätta sig för tidigt vid ratten efter att ha intagit alkohol. ... Polisen stoppade mig, det togs ett blodprov och jag förlorade körkortet. Jag hade varit på mötesresa i valkretsen och fick rödvin vid dagens slut. Jag vet att folk ställer högre krav på mig som alltingsledamot. Jag är ledsen över detta men detta är något som jag måste leva med."
Höskuldur Þórhallsson säger i DV att han inte har några alkoholproblem, men att flera av hans vänner kämpar mot alkoholism. Han minns inte hur många glas rödvin han drack kvällen innan, men lovar att han aldrig kommer att begå samma misstag. Det ska heller inte påverka hans arbete som folkvald:
"Jag cyklade till jobbet i går. Det tog bara 20 minuter. Dessutom tänker jag använda mig av kollektivtrafik. ... Mina vänner har erbjudit sig att skjutsa mig runt min valkrets."