söndag 24 juni 2012

Fälls för smuggling av tillåten narkotika

Mannen stoppades med vad han trodde var ett kilo kokain i väskan. Men det vita pulvret visade sig vara en laglig substans. Nu döms han ändå av Hæstiréttur Íslands till 15 månaders fängelse för försök till narkotikasmuggling.

Den 25-årige mannen fastnade i tullen på flygplatsen i Keflavík den 15 december 2009. När bagaget undersöktes hittade tullen ett lönnfack i resväskan. Där fanns 3,7 kilo av ett ämne som först troddes vara kokain.

Vid närmare undersökning visade sig det vita pulvret vara fluoramfetamin, en substans som då inte var narkotikaklassad på Island. Ämnet var därför lagligt att föra in i landet.

Åklagare valde ändå att åtala mannen. Han ansågs ha visat sig beredd att ta in kokain och genomfört smugglingsförsöket. Att den substans som han trodde sig ha transporterat inte var förbjuden påverkade enligt åklagaren inte mannens avsikter. Dessutom skulle fluoramfetamin betraktas som amfetamin. En expert vittnade om att fluoramfetamin var en substans vars kemiska struktur bara ändrats marginellt för att kunna undgå narkotikaklassning.

Héraðsdómur Reykjaness gick inte på samma linje. Mannen friades för smugglingsförsöket. Även den man som åtalades för att ha tagit initiativ till smugglingen friades. Han skulle ha fått 25-åringen att ta flyget till Berlin, fortsätta till Amsterdam, hämta narkotika på en angiven adress och ta med sig knarket tillbaka till Island.

Åklagaren överklagade den friande domen mot mannen till Hæstiréttur Íslands. Rätten ansåg att mannen gjort sig skyldig till försök till narkotikasmuggling eftersom han trodde att han hade ett kilo kokain i bagaget. Hade han i stället vid ankomsten till Keflavík varit medveten om och uppgivit att substansen var fluoramfetamin, som då var ett lagligt preparat, hade han gått fri eftersom ämnet var tillåtet att föra in.

Straffet blir 15 månaders fängelse. Mannen ska också betala 398 000 isländska kronor i rättegångskostnader. Fluoramfetamin är i dag narkotikaklassat på Island.

Här kan du läsa domen i sin helhet.