torsdag 14 juni 2012

Fastnade i Skyndidalsá - inväntade räddning på biltaket

Foto: Landsbjörg
Turisterna räddade sig från att drunkna genom att klättra ut genom fönstren. I en timme satt de på bilens tak i den strömma Skyndidalsá innan räddningspersonal från Landsbjörg kunde undsätta dem. Älven är en av Islands svåraste flodöverfarter - och de gav sig in på vägen trots att den var avstängd.

Lónsöræfi öster om Höfn har rykte om sig att vara en av Islands vackraste platser. Men det är också en av de mer svårtillgängliga. Vägen F980 är i dåligt skick och kräver att resenärerna korsar Skyndidalsá, en svårbemästrad jökelälv som vid den här tiden på året och dygnet är särskilt ström och djup.

Det är inte första gången som Skyndidalsá orsakar svårigheter. Förra året korsade ett schweiziskt par älven på fel ställe. Deras lilla jeep sköljdes med 50 meter i strömmen innan de lyckades ta sig upp på taket för att så småningom bli räddade.

En liknande olycka inträffade under tisdagskvällen. Ett belgiskt par struntade i att F980 ännu inte öppnats och satte kurs mot Lónsöræfi. Vid flodpassagen över Skyndidalsá tog det stopp. Den lilla jeepen fastnade under överfarten. Paret tog sig genom fönsterrutorna upp på taket där de ringde räddningstjänsten.

Efter en timme strandsatta på taket kunde räddningstjänsten dra upp fordonet ur älven. Jeepen tog enligt ett pressmeddelande inte större skada än att paret kunde köra vidare.

Räddningstjänsten fick samma kväll undsätta ett par som hade kört ned i en snötäckt spricka vid Hrafntinnusker nära Landmannalaugar. Bägge klarade sig utan skador men hyrjeepen fick bogseras till Hella för reparation.

Hörður Már Harðarson, ordförande för Slysavarnafélagið Landsbjörg, säger i Morgunblaðið att trycket på den frivilliga räddningstjänsten har ökat avsevärt under de senaste åren i takt med att fler turister besöker Island:
"De senaste dagarna har tydligt visat hur stort behovet kan vara. Vissa höglandsvägar har varit stängda och folk har ändå åkt in på dessa vägar och hamnat i enorma problem, och sedan har frivilliga åkt och hämtat dessa människor. Ofta har de varit väldigt illa ute. ... Uppenbarligen saknas det pengar för att stänga dessa vägar ordentligt, och gruppernas uthållighet minskar om man ständigt är på uppdrag, men i alla dessa fall när Slysavarnafélagið Landsbjörgs räddningstjänster kallas ut handlar det om frivilliggrupper. På ett sätt har säkerheten här i landet, som tidigare var i händerna på yrkesmän, lagts i händerna på frivilliggrupper och det är sannerligen ett bekymmer."
Här kan du läsa mer om förra årets olycka vid Skyndidalsá.