tisdag 26 juni 2012

Fem års fängelse för väpnade Rolexrånare

Under hot tvingade rånarna i höstas till sig 49 Rolexur till ett värde av 50 miljoner isländska kronor från en urmakare i Reykjavík. Nu har tre av de fyra rånarna av Héraðsdómur Reykjavíkur dömts till fem års fängelse. Den fjärde mannen kommer sannolikt att ställas inför rätta i Polen.

De fyra rånarna anlände till Island från Polen i mitten av oktober förra året. Tre män - 34, 35 respektive 39 år gamla - kom med flyg till Keflavík, den fjärde mannen, en 33-åring, med färjan Norræna till Seyðisfjörður. De sammanstrålade så småningom på ett hotell i Reykjavík, men de fjärde mannen valde att bo på ett annat hotell i Kópavogur.

På morgonen den 17 oktober slog rånarna till mot urmakaren Michelsen på Laugavegur i Reykjavík. Under vapenhot tvingade de till sig 49 Rolexklockor till ett sammanlagt värde av 50 miljoner isländska kronor. Butiksinnehavaren vittnade i rätten om att rånet gick snabbt och verkade välplanerat. Männen var maskerade, siktade med ett gevär mot honom och skrek get down. Räden var över inom loppet av någon minut. Butiksinnehavaren uppmanade de anställda att följa rånarnas instruktioner.

Efter två bilbyten återvände de fyra männen till hotellrummet i Kópavogur där de omsorgsfullt packade bytet i toalettpapper och plast. Därefter firade de rånet genom ett besök på det kommunala badhuset.

Trots förhöjd övervakning vid flygplatsen i Keflavík lyckades tre av männen lämna landet dagen efter rånet. Den fjärde, 33-åringen som anlände med färja, hade däremot uppgiften att stanna kvar på Island med bytet tills intensiteten i polisjakten avtagit.

Övervakningskameror hade fångat några av rånarna på bild. Eftersom ingen kände igen dem utgick polisen från att de var utländska medborgare som kommit till landet enbart för att utföra rånet och sedan lämna Island. Det skulle också vara svårt att sälja klockorna i landet.

Efter tips kunde polisen den 26 oktober gripa 33-åringen på ett hotellrum. Hos honom återfanns också rånbytet.

Rånarna ändrade sina berättelser flera gånger under rättegången. 33-åringen hävdade först att han inte kände till att det skulle röra sig om ett rån utan att den ursprungliga planen var att stjäla värdefulla klockor genom att krossa ett skyltfönster. Sedan hävdade han att han bara kopplats in för att han var en god bilförare som inte var beroende av narkotika. Hans uppgift var att köra flyktbilen men inte att delta i planeringen. I stället pekade han ut 39-åringen och 35-åringen som hjärnorna bakom rånet.

När 33-åringen vittnade under rättegången mot sina två kumpaner tog han tillbaka utpekandet. Både 39-åringen och 35-åringen hävdade i sin tur att det var 33-åringen som bar huvudansvaret.

Rätten fäster dock ingen vikt vid dessa utpekanden. Alla tre anses ha varit lika delaktiga i genomförandet av själva rånet.

33-åringen dömdes i mars av Héraðsdómur Reykjavíkur till fem års fängelse. Han fälldes också för delaktighet i fyra bilstölder. Utöver fängelsestraffet ska han betala 16 miljoner isländska kronor i rättegångskostnader och skadestånd.

39-åringen och 35-åringen greps i Schweiz i februari i år och lämnades ut till Island. I går fick de sin dom. Héraðsdómur Reykjavíkur dömer även dem till fem års fängelse för rån och bilstöld. 39-åringen döms dessutom för att ha stulit fyra flaskor whisky från systembolaget i Kringlan.

De isländska myndigheterna kommer sannolikt att begära att rättegången mot den fjärde rånaren, 34-åringen, äger rum i hemlandet Polen.

Två månader senare utsattes Michelsen för ett nytt brott. Två män anlände till Keflavík från Malaysia den 15 december. Dagen därpå köpte de två Rolexklockor till ett värde av 2,2 miljoner isländska kronor. Korten som de betalade med var dock förfalskade. Samma dag smet de från en räkning på 26 800 isländska kronor för vistelsen på Hótel Leifur Eiríksson på Skólavörðustígur i Reykjavík.

Männen hävdade under rättegången att de inte kände till att betalkorten var förfalskade och försedda med stulna personuppgifter. De sade sig ha fått korten av en ockrare som de var skyldiga pengar. Han hade gett dem i uppdrag att resa runt till olika länder och där köpa värdesaker för att föra ut dem ur landet.

Héraðsdómur Reykjavíkur ansåg dock att männen måste ha förstått att betalkorten var förfalskade. De dömdes därför för bedrägeri och förfalskning till nio månaders fängelse, varav sex månader villkorligt. De fick även betala rättegångskostnader på totalt 900 000 isländska kronor.

Här kan du läsa domen mot bedragarna i sin helhet och här samt här domarna mot klockrånarna.