fredag 1 juni 2012

Jóhanna Sigurðardóttirs kronprinsessa kan lämna politik

Katrín Júlíusdóttir är inte säker på om hon återvänder till ministerjobbet efter föräldraledigheten. Hon överväger i stället att lämna politiken. Om hon skulle hoppa av innebär det att den givna kronprinsessan till Jóhanna Sigurðardóttir försvinner före nästa alltingsval.

Statsminister Jóhanna Sigurðardóttirs regeringsombildning vid årsskiftet ledde inte till några förbättrade opinionssiffror. Utrikesminister Össur Skarphéðinsson har talat om behovet av förnyelse i Socialdemokraternas ledning. Jóhanna Sigurðardóttir har visserligen inte antytt att hon tänker avgå, men i en valrörelse skulle hon tveklöst bli ett sänke för ett parti som i dagsläget inte har några som helst utsikter att kunna upprepa valresultatet från år 2009.

Det mest troliga är att en ny partiledare väljs i höst men att Jóhanna Sigurðardóttir sitter kvar som regeringschef till valet nästa vår. Hon har själv lyft fram Katrín Júlíusdóttir på ett sätt som antyder att hon är en favorit.

Katrín Júlíusdóttir är just nu föräldraledig efter att ha fött tvillingar i slutet av februari. Hon har ändå fått behålla statsrådstiteln och basar på pappret alltjämt över näringsdepartementet, trots att detta är under avveckling. Vikarien Oddný G. Harðardóttir är också finansminister - ett uppdrag som många trodde skulle vara vikt för Katrín Júlíusdóttir till hösten.

Att vara finansminister har under de senaste fyra åren knappast varit något publikfriande jobb. Men när tillväxtkurvorna pekar uppåt och det är dags att presentera den kommande mandatperiodens valfläsk behöver det inte vara en belastning.

Men Katrín Júlíusdóttir är inte säker på att hon återvänder till politiken efter föräldraledigheten. Hon säger till DV att hon inte har tagit något beslut om att kandidera för fyra år till som folkvald:
"Nu är jag bara på föräldraledighet och har inte tagit några beslut, helt ärligt sagt. Jag har alltid inför varje valvinter, sedan jag började med politik på heltid, helkyligt vägt och mätt detta från alla sidor och jag kommer att göra det nu. ... Varje politiker borde se på detta så. Detta är inget livstidsarbete och det ska aldrig få bli ett livstidsarbete. Något som du bara hänger fast vid eftersom detta är en representativ demokrati."
Om Katrín Júlíusdóttir faktiskt skulle välja att lämna politiken innebär det att Jóhanna Sigurðardóttir inte får möjligheten att lämna över partiledarjobbet till sin stora favorit. Men det finns flera andra tunga socialdemokrater som kan bli aktuella - men flera av dem har liksom partiet haft det tungt på sistone.

En annan av Jóhanna Sigurðardóttirs favoriter är hälsominister Guðbjartur Hannesson. Han har snabbt vunnit stöd inom partiet och tillhör bland väljarna regeringens mest betrodda statsråd. Mot honom talar möjligen viss oerfarenhet.

Vice ordföranden Dagur B. Eggertsson framstod länge som en given efterträdarkandidat. Men koalitionen med Bästa partiet i Reykjavík, där han är Socialdemokraternas starke man, har inte gett honom något lyft. Det mesta tyder på att han lär nöja sig med det uppdraget ytterligare någon tid.

Ett av de statsråd som petades vid regeringsombildningen var finansmarknadsministern Árni Páll Árnason. Beslutet var omstritt och kom efter en rad dispyter mellan honom och Jóhanna Sigurðardóttir, som så småningom valde sig att göra sig av med det frispråkiga statsrådet. I alltinget har Árni Páll Árnason fortsatt att gå sin egen väg och har bland annat kritiserat Socialdemokraterna för att ha svängt för långt åt vänster under regeringssamarbetet med Gröna vänstern. Även om han är ute i kylan nu kan det snabbt ändras när Jóhanna Sigurðardóttir väljer att gå. Internt stöd saknas inte.

Här kan du läsa mer om splittringen inom Socialdemokraterna.