lördag 23 juni 2012

Nedåt för Þóra Arnórsdóttir med en vecka kvar till valet

Foto: Pressbild
Den nedåtgående trenden för Þóra Arnórsdóttir fortsätter, men avståndet till Ólafur Ragnar Grímsson är inte mer än 7,6 procentenheter. Andelen osäkra är alltjämt så stor att den kan förändra utgången av presidentvalet. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR.

Om en vecka röstar islänningarna om Ólafur Ragnar Grímsson ska få nytt förtroende som president, eller om någon av de fem utmanarna ska peta honom från posten. Hittills har kampanjen främst handlat om Ólafur Ragnar Grímsson och Þóra Arnórsdóttir. MMR:s väljarbarometer visar att stödet för de övriga fyra kandidaterna totalt sett är på väg uppågt, men ingen av dem är i närheten av de bägge förhandsfavoriterna.

Ólafur Ragnar Grímsson får 44,5 procent och Þóra Arnórsdóttir 36,9 procent. Det innebär att den pekar på samma tendens som den senaste mätningen från Capacent Gallup, och långt ifrån Fréttablaðiðs veckogamla undersökning där Ólafur Ragnar Grímsson hade egen majoritet och utökat försprånget till Þóra Arnórsdóttir till det dubbla.

Ólafur Ragnar Grímsson är också fortsatt den borgerliga oppositionens främsta val. Han är mest populär bland män, låginkomsttagare, personer bosatta på landsbygden samt Självständighetspartiets och Framstegspartiets sympatisörer.

För Þóra Arnórsdóttir är läget närmast spegelvänt. Hon lockar fler kvinnor, höginkomsttagare, personer bosatta i Reykjavíkområdet samt Socialdemokraternas, Gröna vänsterns och Ljus framtids sympatisörer.

Ari Trausti Guðmundsson får 10,1 procent, Herdís Þorgeirsdóttir 4,6 procent, Andrea Jóhanna Ólafsdóttir 2 procent och Hannes Bjarnason 1,9 procent.

Var femte tillfrågad avstod av olika skäl från att svara på undersökningen. Andelen osäkra är fortfarande så stor att den kan avgöra valutgången.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.