fredag 8 juni 2012

Krympande försprång för Ólafur Ragnar Grímsson

Ólafur Ragnar Grímsson har fortfarande ett försprång till Þóra Arnórsdóttir. Men avståndet mellan de två huvudfavoriterna i sommarens presidentval är inte mer än 6,5 procentenheter. Ingen av de fyra övriga kandidaterna har stöd hos minst var tionde väljare. Det visar en opinionsmätning utförd av Capacent Gallup.

När Þóra Arnórsdóttir tog föräldraledigt passade Ólafur Ragnar Grímsson på att tjuvstarta sin återvalskampanj. I debatter och intervjuer har han med adress Þóra Arnórsdóttir beskrivit presidentämbetet som något annat än en skönhetstävling för prydnadsdockor. Han har gjort sitt EU-motstånd till ett av huvudnumren i valkampanjen - även om Ólafur Ragnar Grímsson inte vill medge att han skulle tänja på gränserna för statschefens roll står det klart att Island aldrig tidigare haft en så uttalat politisk president.

Hittills tycks taktiken ha fungerat. Han har vänt Þóra Arnórsdóttirs övertag, även om Ólafur Ragnar Grímssons försprång är mindre i denna mätning än de som offentliggjordes i förra veckan. Många har svarat på undersökningen innan presidentvalsdebatterna i tv drog igång - hur de kommer att påverka opinionsläget är inte klart.

Ólafur Ragnar Grímsson får nu 45,8 procent av väljarsympatierna mot 39,3 procent för Þóra Arnórsdóttir. Som tidigare har den sittande presidenten starkast stöd bland borgerliga väljare, män, äldre, grund- och gymnasieskoleutbildade och personer bosatta på landsbygden. Huvudutmanaren lockar i högre utsträckning rödgröna sympatisörer, kvinnor, yngre, högskoleutbildade och personer bosatta i Reykjavíkområdet.

Ari Trausti Guðmundsson har stöd av 9,2 procent, Herdís Þorgeirsdóttir av 2,6 procent, Andrea Jóhanna Ólafsdóttir av 2,1 procent och Hannes Bjarnason av 1,1 procent. Ari Trausti Guðmundsson har flest anhängare bland högskoleutbildade medelålders män som röstar på Gröna vänstern. De tre övriga kandidaterna lockar främst män som inte tänker lägga sin röst på något av de fyra etablerade politiska partierna.

Här kan du läsa mer om opinionsläget inför presidentvalet.