fredag 8 juni 2012

Recension: Skyr naturell

Kavlis lansering av skyr i Sverige har kanske inte riktigt fått det enhälliga jubelmottagande som företaget hoppades på. Kritiken har framför allt gällt prissättningen, med ett cirkapris på 18 kronor för en burk på 160 gram. Alla som undrat hur det kommer sig att samma vara på Island bara kostar en tredjedel så mycket har bemötts med irrelevanta standardsvar om isländska mjölksubventioner, högt proteininnehåll och stor mjölkåtgång.

När nu en naturell variant dyker upp i butikerna väljer Kavli åter att lansera den i en liten portionsförpackning. Många har också efterfrågat en större förpackning lämplig för matlagning och hemmafrukostar - att valet föll på ännu en liten burk tillverkad i Norge understryker möjligen att Kavli först och främst riktar sig mot köpstarka men inte särskilt priskänsliga kunder med intresse för hälsa och träning.

Smaken har det dock aldrig varit något fel på. De smaksatta varianterna som säljs i Sverige är alla utmärkta och behöver inte stå i skuggan av de isländska originalen.

Detsamma gäller Kavlis naturella skyr. Precis som fruktvarianterna är smakens signum en fräsch syrlighet. Jämfört med Keas naturella skyr känns den lättare och har en mindre ostig eftersmak. Den är god att äta som den är - och hade det inte varit för priset hade den säkerligen varit en given utmanare till grekisk yoghurt, creme fraiche och kvarg i hemmaköket.

Betyg: Fyra påsar Djúpur.

Här kan du läsa recensioner av Kavlis övriga skyrsmaker.