torsdag 19 juli 2012

Bobby Fischer hedras på schackmuseum i Selfoss

Selfoss är inte bara på väg att bli Islands mejerihuvudstad. Nu vill orten även bli landets schackhuvudstad. Austurvegur 21 i centrala Selfoss blir platsen för Islands första schackmuseum. Den permanenta utställningen skildrar Bobby Fischers kamp om världsmästartiteln mot Boris Spasskij.

För fyrtio år sedan besegrade Bobby Fischer den regerande mästaren Boris Spasskij med 12,5 poäng mot 8,5 poäng efter en förunderlig matchserie i Reykjavík. Matchklockan startades den 11 juli år 1972, på dagen fyrtio år innan avtalet om ett schackmuseum i Selfoss undertecknades.

Bobby Fischer kapade inte alla band till öriket efter vinsten. När han år 2005 riskerade att bli utlämnad från Japan till USA efter att ha trotsat en bojkott genom att spela schack i det forna Jugoslavien, beviljades han isländskt medborgarskap. Bobby Fischer gick bort tre år senare och begravdes vid Laugardælakirkja ett par kilometer utanför Selfoss.

Selfoss har länge varit ett viktigt handelscentrum på sydkusten, men saknat riktiga turistattraktioner. Ett museum om mjölkindustrins utveckling och betydelse för orten är på väg, och nu skapas dessutom ett schackmuseum i staden.

Platsen är Austurvegur 21, ett anrikt hus som flyttades till staden år 1919 efter att då ha stått i Búðardalur i tjugo år. Det användes länge för bankverksamhet. Övervåningens 135 kvadrat förvandlas nu till en hyllning till Bobby Fischer.

Bakom initiativet står den lokala schackklubben Skákfélag Selfoss og nágrennis. Gunnar Finnlaugsson har fått uppdraget att basa över Fischer Selfoss Foundation som har uppdraget att både samla in medel och utställningsföremål till museet, skriver Dagskráin.

Här kan du läsa mer om Selfoss.