söndag 8 juli 2012

Fastighetsbolaget Reginn nytt på isländska börsen

Fastighetsbolaget Reginn hf. började handlas på Reykjavíkbörsen i måndags. Det är den andra introduktionen sedan finanskrisen. Aktiekursen steg något under veckan. Med fyra av fem kvinnliga ledamöter i styrelsen förbättrade Regin också jämställdheten bland börsbolagen. Fastighetsbolaget räknar med att växa med 30 procent under de närmaste åren.

Reginn förvaltar i Reykjavíkområdet 30 fastigheter på totalt 153 000 kvadratmeter. De största byggnaderna är Smáralind i Kópavogur och Egilshöll i Reykjavík. I dag är 94 procent av bolagets lokaler uthyrda. Reginn äger främst handelslokaler, men siktar på att växa med 30 procent inom de närmaste tre åren och då utöka innehavet med främst kontorslokaler.

Fastighetsbolaget Reginn kontrollerades länge av Landsbanki. I portföljen hamnade fastigheter som banken övertagit och räknade med skulle bli kvar en längre tid. Landsbanki är alltjämt den största ägaren, och har i dag omkring 25 procent av aktierna.

Efter första dagens handel stod Reginn kvar på introduktionskursen 8,2. Omsättningen var hela 40 miljarder isländska kronor. Aktien slutade veckan på kursen 8,47.

Reginn är det första fastighetsbolaget som börsnoteras. Det är också den andra introduktionen efter finanskraschen. Först ut var Hagar som började handlas strax före jul. Då var det Arion banki som sålde ut stora delar av sitt innehav i bolaget.

En annan sak är också unik med Reginn. Det är första bolaget på börsen där fyra av fem styrelseledamöter är kvinnor. Vd:n är dock en man. Helgi S. Gunnarsson säger i ett pressmeddelande att Reginn siktat på börsen i närmare två år. Han tror att börsintroduktionen underlättar kommande expansion.

Här kan du läsa mer om Hagar.