tisdag 24 juli 2012

Huang Nubo: Islänningar är sjuka och svaga

Islänningarna är sjuka och svaga. Och det var rädslan för en stark man och dennes medlemskap i kommunistpartiet som fick inrikesminister Ögmundur Jónasson att säga nej till försäljningen av Grímsstaðir á Fjöllum. Det hävdade den kinesiske miljardären Huang Nubo när han nyligen talade i Shanghai.

Ögmundur Jónasson sade visserligen nej till försäljningen av Grímsstaðir á Fjöllum, men det mesta talar för att Huang Nubos storslagna planer för området ändå kan bli verklighet. Nordisländska kommuner har gått ihop för att köpa fastigheten för att i sin tur arrendera den till Huang Nubo. Tanken är att arrendeavtalet ska löpa på 40 år med en option på ytterligare 40 år.

Planerna omfattar ett lyxhotell med 100 rum, 100 semesterhus, flygfält, golfbana, ridanläggning, spa med mera. Målet är att projektet ska kunna klubbas senast i oktober, och att hotellet ska kunna öppna under 2017. Grímsstaðir á Fjöllum väntas skapa cirka 250 arbetstillfällen.

Ögmundur Jónasson är emot även ett arrende. Inrikesministern anser att ett så långvarigt hyresavtal i praktiken går att jämställa med äganderätt. Han har fortfarande vissa möjligheter att stoppa affären - kommunallagen tillåter exempelvis inte att kommuner deltar i näringsverksamhet som innebär stora ekonomiska risker.

Huang Nubo har många gånger uttryckt sin beundran för den isländska naturen och litteraturen. Islänningarna står däremot inte lika högt i kurs. När han nyligen talade under en ceremoni i Shanghai hade Huang Nubo enligt Washington Times sin egen förklaring till varför Ögmundur Jónasson inte gav honom tillstånd att köpa Grímsstaðir á Fjöllum:
“The Icelanders are sick and they are weak. ... They feel scared of the presence of a strong young man.”
Vidare hävdade Huang Nubo att affären stoppades på grund av hans medlemskap i kommunistpartiet. Visserligen väckte mångmiljardärens intresse för ett av Islands värsta köldhål långt ute i obygden även internationell förundran, och många undrade om köpet i själva verket var ett sätt att skapa ett kinesiskt brohuvud på Island i väntan på den smältande polarisen.

Enbart EES-medborgare eller bolag med hemvist i EES-området får äga fastigheter på Island. Ögmundur Jónasson hänvisade i sitt avslag till att Grímsstaðir á Fjöllum, som motsvarar 0,3 procent av hela Island, att ett sådant tillstånd hade skapat ett för framtiden besvärande prejudikat.

Mycket talar ändå för att Ögmundur Jónasson drar det kortaste strået i kampen mot Huang Nubo eftersom de socialdemokratiska statsråden är för affären. Den kinesiske investerarens diagnos av det isländska folket lär dock knappast räta ut några frågetecken om bakomliggande ideologiska motiv.

Här kan du läsa mer om Huang Nubo och Grímsstaðir á Fjöllum.