tisdag 10 juli 2012

Klättrade över staket - låste in sig på flygplanstoalettTvå män greps av polisen sedan de tagit sig in på flygplatsen i Keflavík och låst in sig på flygplanstoaletten. Männen upptäcktes av besättningen innan Icelandair-planet skulle lyfta mot Köpenhamn. Bägge männen är asylsökande från Algeriet och har den senaste tiden varit inblandade i flera försök att fly Island.

De två männen upptäcktes i söndags när besättningen utförde en vanlig säkerhetskontroll inför en flygning till Köpenhamn. Männen hade låst in sig på en av toaletterna. Det tog ett par timmar innan polis tog sig in och grep männen. Icelandair-planet kunde så småningom lyfta mot Köpenhamn nästan fyra timmar försenat.

Bägge männen riskerar nu åtal för olaga intrång. Det sannolika är att de klättrat över det stängsel som omger flygplatsen och sedan smugit sig ombord ett flygplan. Männen hävdade dock i förhören att de hade gått genom en grind som stod öppen. De hade klätt sig för att se ut som markpersonal - med hörselskydd och neonfärgade västar, uppger RÚV.

Att de utan pass eller biljetter skulle ha kunnat tagit sig igenom säkerhetskontrollerna och ut bland flygplanen är inte aktuellt. Det uppger Isavia i ett pressmeddelande. Myndigheten skriver vidare att intrånget var väl planerat.

När männen greps sade de sig vara 17 år. Myndigheterna är dock sedan tidigare övertygade om att de är myndiga. Bägge är asylsökande från Algeriet och kom till Island för ett drygt år sedan. De ingår enligt Morgunblaðið i en grupp bosatt på Fit Hostel i Reykjanesbær, som de senaste månaderna har uppmärksammats både för att ha försökt ta sig in i landet med förfalskade pass samt ha försökt lämna det genom att smyga ombord fraktfartyg på väg till USA.

Vid åtminstone fem tillfällen i år har asylsökande från Marocko och Algeriet nattetid tagit sig in på hamnområdet i Reykjavík genom att klättra över stängsel. Där har de utan framgång försökt ta sig ombord Eimskips fartyg med destination USA. Det senaste försöket skedde enligt RÚV den 21 juni, då en grupp om tre asylsökande och en grupp om två asylsökande stoppades i Sundahöfn. Det trion hade med sig inför resan var Ipod, kikare och ett halvt paket kex, rapporterar RÚV.

Två av männen dömdes nyligen till nio dagars fängelse för att ha rest in i landet med förfalskade pass. Samtliga har när de kommit till Island hävdat att de varit under 18 år. Undersökningar av visdomständer, som används för att åldersbestämma asylsökande, har dock visat att de med all sannolikhet fyllt 18 år.

Asylsökande som inte samtycker till Útlendingastofnuns kontroller bedöms automatiskt som myndiga. Att ha fyllt 18 år innebär att det kan bli svårare att få ansökan om asyl beviljad. En av männen som nyligen försökt att fly Island nekade till denna undersökning och behandlas därmed som vuxen.

Ovan kan du se ett webb-tv-inslag från Reykjanesbær där asylsökande från Uganda och Nigeria berättar om sin vardag.