torsdag 12 juli 2012

Nytt flygbråk: Iceland Express hoppar av turistsatsning

Iceland Express lämnar i protest både branschorganisationen Samtök ferðaþjónustunnar och projektet Ísland allt árið. Flygbolaget anser att satsningen är skräddarsydd för Icelandair och missgynnar branschjättens konkurrenter. Ísland allt árið tillbakavisar kritiken.

Turbulensen kring Iceland Express fortsätter. År 2011 var både en ekonomisk och ryktesmässig katastrof för bolaget. Stora förluster och ständiga förseningar tvingade ägarna att gå in med nytt kapital. Annars hade konkursen varit ett faktum.

I år har verksamheten bantats avsevärt samtidigt som turerna efter syskonbolaget Astraeus konkurs utförs av en ny underentreprenör. Punktligheten har förbättrats avsevärt men det stormar alltjämt kring bolaget. Nyligen polisanmäldes Iceland Express av uppstickaren Wow Air - en konkurrent som till stor del skapats av tidigare personal - för företagsspioneri.

Iceland Express väljer nu att lämna både Samtök ferðaþjónustunnar, turistbranschens samarbetsorganisation, och Ísland allt árið, ett projekt som syftar till att få fler turister att besöka Island under vinterhalvåret. Heimir Már Pétursson, flygbolagets informationschef, motiverar för Vísir avhoppet med att Icelandair ensidigt gynnas av verksamheten:
"Jag anser att staten borde granska hur skattebetalarnas pengar används och hur de hanteras. Det är inte möjligt att enbart använda dem för den största parten i flygverksamhet på Islands intressen. Vi är det näst största turistföretaget på Island och vi tänker inte acceptera att lägga pengar på ett projekt som totalt struntar i våra intressen."
När Ísland allt árið lanserades hösten 2011 gick staten in med 300 miljoner isländska kronor och branschföretagen med lika mycket. Iceland Express öronmärkte 20 miljoner för projektet.

Under sommaren har Iceland Express till skillnad från Icelandair, som bara flyger utomlands från Keflavík, viss direkttrafik från Akureyri och Egilsstaðir. Flygbolaget försökte genom Ísland allt árið få uppbackning för vintertrafik mellan London och Akureyri, men fick nobben. Enligt Heimir Már Pétursson beror detta på att en sådan rutt inte hade gynnat Icelandair:
"Detta handlar därför inte om Ísland allt árið (Island hela året) utan om Reykjavík hela året, och bara för vissa. ... Detta projekt utgår helt uppenbart från Icelandairs tidtabell, hur man ska disponera pengarna i detta projekt utgår från Icelandairs tidtabell, hur man ska disponera pengarna i detta projekt utgår helt och hållet från deras tidtabell och rutter som bara de flyger på. Vi säger att dessa pengar borde användas till att marknadsföra Island på de platser där det råder konkurrens om passagerarna och där det är sannolikt att nå människor under vintern."
Heimir Már Pétursson anklagar Icelandair för att utnyttja sitt inflytande över branschen för att få tillgång till marknadsföringspengarna. Einar Karl Haraldsson, styrelseordförande för Ísland allt árið, tillbakavisar kritiken. Han uppger för Vísir att merparten av marknadsföringsresurserna har koncentrerats till länder som Tyskland och Danmark, som både Iceland Express och Icelandair flyger till. Einar Karl Haraldsson förnekar också att plånboken skulle vara stängd för Iceland Express samt att åtgärderna skulle vara skräddarsydda för Icelandair.

Här kan du läsa mer om turerna kring Iceland Express.