onsdag 8 augusti 2012

Europamästerskapet i träskfotboll i Ísafjörður i bilder


Hasselhoff och Bert and the He-man hunters segrade när Europamästerskapet i träskfotboll avgjordes i Ísafjörður i helgen. Hela 1 202 spelare i totalt 102 lag - fördelade på 68 herrlag och 34 damlag - deltog i turneringen. Antalet anmälda lag var därmed dubbelt så många som förra årets rekordnotering.


Den som hade oroat sig för att den torra isländska sommaren skulle göra turneringen ovanligt olerig kunde snabbt lugna sig. Planerna var lervälling redan på lördagsförmiddagen, och när dagens sista matcher hade avgjorts sattes vattenspridarna igång omedelbart för att göra gyttjan ännu segare inför söndagens finalpass.


För första gången ställde en alltingsledamot, Framstegspartiets Ásmundur Einar Daðason, upp i tävlingen. Laget Djöfull er ég fullur lämnade dock in en protest mot yrkespolitikerns deltagande. Till skillnad från amatörspelarna ansåg de att han borde betraktas som en professionell skitkastare. Tävlingsledningen biföll protesten och Bleiku dalahrútarnirs stjärnvärvning från alltinget fick finna sig i att spela den första matchen i svart huva utan hål för ögonen.


En annan alltingsledamot, politiske vilden Guðmundur Steingrímsson, tiggde och bad om att få leda lördagskvällens allsång. Så blev det inte, men han fick i alla fall gästspela på scenen.


Allsången följdes traditionsenligt av brasa och fyrverkeri vid fjordstranden.


Herrklassen vanns alltså av Bert and the He-man hunters, som vann finalen med 1-0. Silvret gick till Nefndin och bronset till Gemlingarnir. Bert själv fick priset för turneringens snyggaste mål medan Gemlingarnir utsågs till det roligaste laget. Erlingur i Mínútumennirnir var helgens skitigaste spelare medan Helga Margrét Þorsteinsdóttir korades till den bästa spelaren bland herrlagen. Hon fick också priset för helgens starkaste prestation efter att ha tacklat omkull tre spelare samtidigt - varav två ur det egna laget.


I damklassen segrade Hasselhoff med Grýlurnar som tvåa och FC Drulluflottar som trea. Finalen avgjordes efter straffläggning. Till bästa spelare utnämndes Hasselhoffs Anna Marzellíusardóttir.


Turneringen avgjordes som vanligt på campingplatsen i Tungudalur.


Den som var riktigt tålig tvättade av sig den värsta leran i den iskalla Tungná ...


... medan en av MS mjölkbilar hade fyllt tankarna med varmvatten.


Tävlingsledningen hänvisar dock envist till mästerskapsorten som Ibízafjörður. Frågan är hur många som såg den likheten.


Åtskilliga lag lägger ned massor av tid på dräkterna. I slutändan spelar dock alla i fyra nyanser av brunt.


Europamästerskapet i träskfotboll arrangerades i Ísafjörður första gången år 2005. Initiativtagarna hade samma år besökt världsmästerskapet i Finland och inspirerats. Sedan dess har turneringen växt från år till år.


Matcherna spelas i två halvlekar om tio minuter. Varje lag har sex spelare på plan. Upp till nio avbytare är tillåtna - ju fler desto bättre eftersom träskfotboll handlar betydligt mer om kondition än om bollsinne. Där den första halvleken brukar innehålla försök till någorlunda organiserat spel i gyttjan, förvandlas den andra i regel till ett utpumpat ställningskrig.


Det är inte tillåtet att ta bollen med händerna. I övrigt tillåter domarna generöst med knuffande och fasthållande i lervällingen.


I många lag var det flera spelare som kämpade om att få stå i mål. Jämfört med att jaga efter bollen på den gyttjiga planen är målvaktsposten nämligen förhållandevis behaglig.


Domaren kan straffa spelare med rosa respektive svart kort. Det rosa kortet är för mindre förseelser och innebär att den som orsakat en lindrig skada på en motspelare får kyssa blåmärket, såret etcetera. Svart kort är för allvarliga regelbrott och medför att spelaren får spela i svart huva i två minuter.


Många lag tar också turneringen måttligt seriöst. Efter lördagens festande var det många lag som valde att inte dyka upp och därmed förlora på walkover i söndagens första match.


Mästerskapet i träskfotboll engagerar hundratalet funktionärer. Utöver de tävlande besöktes turneringen av ett par tusen åskådare.


Och turneringens sydstatare hittade ett eget sätt att visa besvikelsen över de uteblivna framgångarna.