måndag 13 augusti 2012

Isländsk turistnäring rasar mot föreslagen momshöjning

Höjd moms på övernattningar från 7 till 25,5 procent. Det är ett av de förslag som regeringen undersöker för att minska underskottet i budgeten. Men turistbranschen rasar mot planerna och hävdar att skattehöjningen skulle äventyra tillströmningen av besökare till Island.

Den rödgröna koalitionen förbereder just nu den budget som ska klubbas i alltinget under hösten. Nedskärningarna blir mindre omfattande än tidigare år, och besparingarna motsvarar 1 procent av statens utgifter. Regeringens syfte är att täcka underskottet - i nuläget 16 till 20 miljarder isländska kronor - genom skattehöjningar.

En skattehöjning som diskuteras är momsen på övernattningar. Den skatt som tidigare införts på gästnätter har inte dragit in lika mycket pengar till statskassan som förväntat och anses heller inte räcka till för att bibehålla den service som finns vid turistattraktioner. Momsen på övernattningar skulle vid årsskiftet i så fall höjas från 7 till 25,5 procent.

Skattehöjningen skulle enligt Vísir ge statskassan 2,5 miljarder isländska kronor och därmed täcka en ansenlig del av budgetunderskottet för nästa år. Om momsen skulle få fullt genomslag på priserna skulle det innebära att kostnaden för övernattningar på Island skulle öka med 17 procent. Den föreslagna höjningen gäller såväl hotell och gästhem som vandrarhem och campingplatser.

Erna Hauksdóttir, direktör för branschorganisationen Samtök ferðaþjónustunnar, är mycket kritisk till planerna. Hon tror att det både skulle öppna dörren för än mer svart verksamhet inom turistnäringen och minska antalet resenärer till Island. Granskningar har visat att mängder av turistföretag och hotell drivs utan tillstånd. Erna Hauksdóttir säger i Morgunblaðið att den illegala verksamheten riskerar att öka om skattehöjningen blir verklighet:
"Jag ser framför mig en stor effekt, inte minst vad gäller svart näringsverksamhet. Det säger sig självt att konkurrensläget för den som säljer övernattningar utan moms förbättras mycket om de som följer lagar och regler behöver höja priset hos sig med cirka 17 procent."
Bara i Reykjavík finns svart hotellverksamhet som är mer omfattande än Hilton och Grand hótel tillsammans. Samtidigt har nya konsert- och kongresshuset Harpa inte blivit någon succé när det gäller att locka utländska konferenser. Erna Hauksdóttir anser att det inte skulle bli lättare om övernattningsmomsen höjdes:
"Alla länder i världen kämpar för att få dit utländska turister, inte minst mötes- och konferensgäster. ... Det är en enorm konkurrens om konferensgäster. ... Men detta är inte vägen dit: att beskatta oss bort från marknaden."
Branschen har också klagat på bristande samråd och kort varsel. Många kontrakt med researrangörer skrivs på flera år i förväg. Det skulle enligt Erna Hauksdóttir innebära att det i stället blir de inhemska företagarna som får bekosta momshöjningen, eftersom många redan ingått avtal om priser för de närmaste åren. Hon säger i Morgunblaðið att hon inte förstår logiken i att regeringen å ena sidan vill öka turismen och ger bidrag för marknadsföring, å andra sidan överväger en skattehöjning:
"Det kan förväntas att det är omkring 200 miljarder i utländsk valuta som kommer in i landet i år och att skatteintäkterna är nästan 20 miljarder. Tänker man gunga denna båt? ... Det är mycket underligt att ge pengar med vänstra handen och så utdela en dödsstöt med högra handen."
Finansminister Oddný G. Harðardóttir träffar i dag företrädare för Samtök ferðaþjónustunnar för att diskutera skattehöjningarna.

Här kan du läsa mer om turistskatten på övernattningar.