fredag 10 augusti 2012

Isländska lattelapare regerar i 401 Ísafjörður

101 Reykjavík är postnumret till huvudstadens hjärta. Mellan Snorrabraut i öster och Suðurgata och Hringbraut i väster återfinns landets mest statusfyllda adresser och statsapparatens centrum. 101 Reykjavík förknippas också med trendkänslighet och - på sina håll - motsatsen till sunt förnuft.

När Ólafur Ragnar Grímsson inledde sin återvalskampanj bland verklighetens folk, fiskare i Grindavík, skämtade han om att 101 Reykjavík inte kunde anförtros kontrollen över landets fiskepolitik. En bild som väl lever upp till föreställningen om centrumborna som lätt bortskämda.

101 Reykjavík har därmed blivit Islands lattelaparsymbol. Där verklighetens kaffekonsumenter hinkar i sig kopparna svarta eller med en skvätt mjölk och socker behöver 101 Reykjavík få koffeinkickarna serverade med silkeslen mjölk och någon dekoration i stilrena glas. Ungefär.

Men Bæjarins Besta kan ha hittat det verkliga lattelandslaget. I gamla Ögursveit i 401 Ísafjörður - postnumret som är synonymt med glesbygdsadresser utanför Ísafjörður - finns nämligen tre kaffehus på tio året runt-boende.

År 1995 gick Ögurhreppur, Reykjafjarðarhreppur och Súðavíkurhreppur samman under namnet Súðavíkurhreppur. Den vidsträckta kommunen har i dag 182 invånare. Vid samgåendet hade Ögurhreppur 33 folkbokförda i kommunen.

I dag bor bara tio till elva personer vid Ögur, men där finns tre kaffestugor. En på ön Vigur i Ísafjarðardjúp, en på den anrika gården Litlibær i Skötufjörður och en vid just Ögur. Halldór Halldórsson vid Ögur Travel, som driver det sistnämnda fiket och restaurangen, säger till Bæjarins Besta att det onekligen ser ut som att lattelaparna regerar i 401 Ísafjörður:
"Man kan sannerligen säga att det finns ett lattelapande gäng i 401 Ísafjörður."
Det är dock inte lokalbefolkningen som är de stora konsumenterna av mjölk utspädd med kaffe. De flesta kopparna serveras till turister.