fredag 31 augusti 2012

Konkurrens om belöning för bild på LagarfljótsormurinnHjörtur Kjerúlf är inte den enda som vill ha kommunens belöning för att ha fångat Lagarfljótsormurinn på bild. Även Sigurður Aðalsteinsson gör anspråk på prissumman på 500 000 isländska kronor för att ha lyckats föreviga det mytomspunna sjöodjuret. Kommunens sanningsnämnd ska nu ta ställning även till hans krav.

I vintras väckte Hjörtur Kjerúlfs film på en underlig skepnad i älven Lagarfljót uppmärksamhet världen över. En ormliknande varelse tycktes simma mot strömmen i det iskalla vattnet. Eller var det bara ett fiskenät eller ett stängsel som bildade den underliga formationen?

Bilderna gav myten om Lagarfljótsormurinn nytt liv. Flera utländska tv-team besökte bonden på Hrafnkelsstaðir vid Lagarfljóts östra strand, och Hjörtur Kjerúlf försäkrade gång på gång att bilderna inte var manipulerade utan att han bara hade lyckats fånga något väldigt underligt en morgon när han tittade ut genom fönstret.

Hjörtur Kjerúlf vände sig tidigare i år till kommunen Fljótsdalshérað med anspråk på den belöning som utfästes år 1997. Kommunen, som då hette Egilsstaðir, utlyste då nämligen en tävling där den som kunde visa upp de bästa bilderna på det mytomspunna sjöodjuret skulle få ett pris på 500 000 isländska kronor. Kanske behagade inte Lagarfljótsormurinn visa upp sig för hugade fotografer just då, för prissumman frös inne eftersom ingen av bilderna ansågs tillräckligt bra. Men kommunen höll också dörren öppen för att dela ut pengarna vid ett senare tillfälle.

För att ta ställning till Hjörtur Kjerúlfs krav utsåg kommunen en sanningsnämnd bestående av tretton personer. Nu får den ytterligare ett bidrag att ta ställning till. Sigurður Aðalsteinsson, som också är bosatt i kommunen, gör också anspråk på belöningen.

Kommunstyrelsen tog nyligen beslut om att nämnden även ska bedöma Sigurður Aðalsteinssons bilder. Den måste ha kommit fram till ett resultat senast våren 2014 - och då också kanske besluta om Lagarfljótsormurinn existerar eller inte.

Här kan du läsa mer om Lagarfljótsormurinn och ovan se Hjörtur Kjerúlfs video.