lördag 4 augusti 2012

Mannanafnanefnd säger nej till äkta hopp

Föräldrarna till en liten pojke får se sig om efter något annat som ger äkta hopp. Mannanafnanefnd säger nämligen nej till förnamnet Ektavon. Däremot godkänns det som mellannamn. Vid samma sammanträde sade nämnden nej även till Nicoletta men ja till flicknamnen Siv, Ermenga och Voney, pojknamnen Amír och Úlftýr samt mellannamnet Helgfell.

Mannanafnanefnd är den isländska institution som tar ställning till namn som inte redan finns i mannanafnaskrá, den förteckning som listar alla godkända för- och mellannamn. Den som vill ge sitt barn ett namn som inte redan är godkänt vänder sig till Mannanafnanefnd, som beslutar om det ska tillåtas eller inte.

Ektavon 'äktahopp' är ett namn som nyligen fått tummen ned. Lagen tillåter inga könskonträra eller könsneutrala namn. Ett namn som registrerats som flicknamn kan inte också tas upp som pojknamn.

Just därför stoppas Ektavon. Mannanafnanefnd skriver i beslutet att namnet är korrekt bildat av leden ekta 'äkta' och von 'hopp'. Efterleden är dock femininum och Von är redan ett vedertaget kvinnonamn. Därför kan det inte godkännas som förnamn.

Föräldrarna får dock ändå möjlighet att döpa pojken till Ektavon. Det godkänns nämligen som mellannamn eftersom det varken har vunnit hävd som pojk- eller flicknamn, saknar ändelse i nominativ och är heller inget etablerat släktnamn.

Här kan du läsa mer om isländska namn.