lördag 25 augusti 2012

Några ovanligt händelserika minuter vid JökulsárlónI glaciärlagunen Jökulsárlón kan det ibland ta de större isbergen många år att smälta till sådan storlek att de i sakta mak flyter ut i Atlanten. Av mindre isblock finns det dock en ganska strid ström som seglar ut mot havet. Ovan kan du se några minuter vid Jökulsárlón som åtminstone inledningsvis är ovanligt händelserika.

Ännu mer händer i kväll vid Jökulsárlón när det är dags för det årliga fyrverkeriet. Årets fyrverkeri är det trettonde i ordningen och börjar klockan 23 lokal tid (1 på natten svensk tid). Det är den lokala räddningstjänsten, Björgunarfélag Hornafjarðar, som ansvarar för uppvisningen tillsammans med Ríki Vatnajökuls och de företag som driver turistverksamhet i glaciärlagunen.

Fyrverkerierna brukar locka mer än 1 000 åskådare och alla intäkter - inträdet kostar 1 000 isländska kronor - går oavkortat till Björgunarfélag Hornafjarðar. Förberedelserna pågår under hela dagen. På 150 isberg i lagunen placeras ljus som ska hjälpa till att lysa upp både Jökulsárlón och fyrverkerierna.

Den som inte har vägarna förbi kan följa fyrverkerierna genom Mílas webbkamera från Jökulsárlón.