tisdag 28 augusti 2012

Ny busslinje mellan Reykjavík och Akureyri sänker priset

Priset för en bussbiljett mellan Reykjavík och Akureyri sänks med 4 100 isländska kronor när Strætó börjar trafikera sträckan i nästa vecka. Under hösten och vintern införs ett stort antal nya linjer. Strætó kommer bland annat att införa turer till Stykkishólmur, Borgarnes, Húsavík, Siglufjörður och Hólmavík.

Linjebusstrafiken på Island genomgår just nu något av en revolution. En lag som ställde krav på tillstånd för busstrafik avskaffas men kommuner och kommunala samarbetsorganisationer fortsätter att skriva avtal om ensamrätt på vissa sträckor. Hur den nya situationen ska hanteras blir sannolikt upp till domstol att avgöra, rapporterar Skessuhorn.

I somras stoppades Sternas trafik på sträckan mellan Höfn och Egilsstaðir eftersom de berörda kommunerna ansåg att de gett ett annat bolag ensamrätt på trafiken. En busschaufför fick då uppleva hur fordonet belades med kvarstad direkt efter att han startat motorn för att köra passagerarna mot Höfn.

Strætó upphandlar nu för kommunernas räkning långfärdsbusstrafik över stora delar av landet. Många linjer får premiär nu i höst, ännu fler tas i bruk efter årsskiftet. Då kommer i stort sett bara Västfjordarna och Austurland att stå utanför samarbetet.

Priset för en enkelbiljett mellan Reykjavík och Akureyri blir med Strætó 7 700 isländska kronor. Sterna, som sedan sex år tillbaka trafikerar sträckan, tar 11 800 kronor. Sterna avser att fortsätta trafikera både Stykkishólmur och Akureyri från Reykjavík, ett beslut som sannolikt också kommer att bli föremål för en rättslig prövning.

För resenären innebär Strætós expansion lägre priser och tidtabeller mer lämpade för byten mellan olika landsbygdslinjer. I höst börjar trafiken till Akureyri, Stykkishólmur, Hellissandur, Ólafsvík, Grundarfjörður, Búðardalur, Borgarnes och Hólmavík. Efter nyår ska linjenätet byggas ut till att omfatta även orter som Siglufjörður, Húsavík, Reykjahlíð och Þórshöfn.

I höst införs enligt RÚV också beställningstrafik till orter som Reykholt, Kleppjárnsreykir, Hvammstangi och Skagaströnd. Dessa specialbeställda turer - som genomförs även om det bara är en enda person som ska resa - sker i anslutning till eller från ordinarie trafik.

Nyordningen innefattar även busstrafik till Suðurnes, två nya linjer i Hafnarfjörður och två befintliga sträckor mellan Selfoss, Eyrarbakki och Stokkseyri som nu inlemmas i Strætós linjenät.

Efter nyår kommer Strætó att ansvara för busstrafik mellan ett fyrtiotal isländska städer. Hur de lägre bussarna kommer att klara av besvärliga väderförhållanden återstår att se. Att de är lägre än andra långfärdsbussar gör att de är mindre känsliga för hårda vindar, men också att snö oftare kan ställa till med problem, uppger Vísir.

Här kan du läsa mer om busstrafik på Island.