fredag 17 augusti 2012

Restaurangen Sægreifinn i Reykjavík får ny ägare

Kjartan Halldórsson säljer Sægreifinn. Men Reykjavíks kanske populäraste turistrestaurang kommer inte att förändras trots nya ägare. Menyn kommer alltjämt att bestå av hummersoppa och valkebab. Och Kjartan Halldórsson lovar att fortsätta både som kock och nattvakt.

När Kjartan Halldórsson slog upp dörrarna till Sægreifinn i Reykjavíks hamn var det inte många som trodde att restaurangen skulle bli långvarig. Kommunen hade långt gångna planer på att riva hela området. Men så kom krisen - och därmed också turistrusningen.

Sægreifinn har etablerat sig som en av stadens populäraste turisthak och det är ofta trångt i den lilla restaurangen. Efter tio år har dock Kjartan Halldórsson fått nog, och han säljer nu enligt Freisting Sægreifinn till Elísabet Jean Skúladóttir, som har jobbat på restaurangen i sju år, och hennes make Daði Steinn Sigurðsson.

Kjartan Halldórsson säger till DV att ägarbytet inte kommer att synas varken på menyn eller i lokalerna. Och försäljningen innebär inte att han överger Sægreifinn:
"Jag har drivit Sægreifinn i tio år och känner bara att jag har blivit för gammal för att hålla på med detta. Jag har för det mesta kommit hit vid sex på morgnarna och har varit kvar till runt elva på kvällen. ... Jag följde med i köpet och kommer att arbeta här för full lön. Nu kan jag dock arbeta enbart så mycket som jag orkar. Men jag blir också nattvakt här och ser till så att allt är i sin ordning."
Här och här kan du se webb-tv från Sægreifinn och här läsa mer om restaurangen och Kjartan Halldórsson.