lördag 1 september 2012

Islänningar i upprop mot försäljning av Grímsstaðir

Staten bör köpa Grímsstaðir á Fjöllum och se till så att allmänheten alltid har tillträde till området. Det skriver 156 islänningar i ett upprop till regeringen publicerat i flera dagstidningar. Bland undertecknarna finns Vigdís Finnbogadóttir, Ólafur Stefánsson och Björk Guðmundsdóttir. Både Steingrímur J. Sigfússon och Ögmundur Jónasson anser att det är en framkomlig väg - och Grímsstaðir á Fjöllum skulle i så fall inlemmas i nationalparken Vatnajökull.

Frågetecknen fortsätter att hopas kring Huang Nubos planer för Grímsstaðir á Fjöllum. Den kinesiske investeraren svajar både i planerna för området och hur dessa ska finansieras. Bara för ett par månader sedan verkade det ändå som att sex isländska kommuner skulle lyckas runda Ögmundur Jónasson och köpa marken för att sedan hyra ut den till Huang Nubo. Nu har regeringen åter gett sig in i affären sedan uppgifter börjat cirkulera både om hans tidigare verksamhet inom turistnäringen och kinesisk inverkan vid bygget av en djuphamn i nordost.

I ett upprop publicerat i flera isländska tidningar uppmanar 156 islänningar regeringen att köpa Grímsstaðir á Fjöllum och utarbeta en plan för vilken mark som bör kontrolleras av staten. Regeringen bör enligt undertecknarna trygga allmänhetens tillträde till mark som är viktig av historiska, geografiska eller kulturella skäl. Det gäller såväl obebyggd mark som jordbruksmark som sträcker sig in över höglandet.

Bland undertecknarna finns förra presidenten Vigdís Finnbogadóttir, handbollsstjärnan Ólafur Stefánsson, artisterna Björk Guðmundsdóttir, Megas och Páll Óskar Hjálmtýsson, konstnären Hreinn Friðfinnsson, författarna Vigdís Grímsdóttir, Jón Kalman Stefánsson och Andri Snær Magnason, Iceland Airwaves-generalen Grímur Atlason, programledaren Ómar Ragnarsson och Bragi Benediktsson, bonde på Grímsstaðir á Fjöllum. Ett stort antal tidigare alltingspolitiker och statsråd har också skrivit under uppropet samt flera folkvalda från de sex kommuner som vill köpa marken för Huang Nubos räkning, men som inte står bakom beslutet.

Två statsråd, Steingrímur J. Sigfússon och Ögmundur Jónasson, säger till Vísir att det är tänkbart att staten skulle kunna köpa marken. Den skulle i så fall inlemmas med nationalparken Vatnajökull, som redan är Europas största. Bägge tillhör dock Gröna vänstern, och inom koalitionspartnern Socialdemokraterna finns ett starkt stöd för att låta Huang Nubo förverkliga sina planer på en turistanläggning på Grímsstaðir á Fjöllum.

Här kan du läsa mer om Huang Nubo och Grímsstaðir á Fjöllum.