söndag 9 september 2012

Spetsstjärtad duva på Island för andra gången

Foto: Ken Thomas
Från stormen Isak i Nordamerika till kattens klor på Västmannaöarna. Den spetsstjärtade duva som tog sig till ögruppen i veckan var illa däran. Det är andra gången någonsin som arten observeras på Island - och den sjätte gången i Europa. Fågeln är dock så utmattad att det är osäkert om den överlever.

Vindar kan ofta föra sällsynta fåglar till Västmannaöarna. I veckan hittades en spetsstjärtad duva på Hemön. Biologen Erpur Snær Hansen säger i Fréttablaðið att arten, som är vanlig i Nord- och Centralamerika, förmodligen dragits in i stormen Isak på östkusten och att ovädret fört den ut på öppet hav. På Hemön var den utmattade fågeln bara sekunder från att bli byte för en katt innan den räddades:
"Den är riktigt vital sett till vad den har varit med om, men det är fortfarande frågan om den överlever. Man försöker att ge den att äta och om det lyckas då släpps den."
Det är andra gången en spetsstjärtad duva observeras på Island. Även första tillfället, i oktober 1995, gjordes observationen på Västmannaöarna. Den hösten kännetecknades av besök av många sällsynta nordamerikanska fågelarter. Även då var det vindarna som förde fåglarna till Island.

I Europa sågs den första spetsstjärtade duvan på Isle of Man hösten 1989. Erpur Snær Hansen säger i Fréttablaðið att detta är det sjätte kända besöket av arten i Europa:
"Detta är ett mycket ovanligt kryp. ... Det är en himla mager stackare, inte mer än 69 gram när de ska väga 120 gram. Den har varit helt utmattad av hunger efter flygningen över Atlanten."
Här kan du läsa mer om udda fågelfynd på Västmannaöarna.