torsdag 13 september 2012

Tusentals får fast i snöoväder - söks med värmekamera

Foto:  Hallgrímur Óli Guðmundsson/
Landsbjörg
Tusentals får fastnade i snön under höstens första riktiga oväder och behöver grävas fram. Bönder och räddningstjänst försöker nu med hjälp av värmekamera samla in djuren. Strömmen har varit utslagen i stora delar av norra Island. Både turister på vägarna och ombord kryssningsfartyg har fastnat i det hårda vädret.

Höstens första snöoväder gjorde tiotusentals hushåll strömlösa, blockerade vägar på norra Island och lämnade tiotusentals får kvar ute på sommarbete åt sitt öde. I går återstod omkring 12 000 får att samla in i nordost. Många av djuren får en chock av det plötsliga snöfallet. Många har också fastnat i snön så att bara huvudet sticker upp - och därmed blivit ett lätt byte för fjällräven.

Landhelgisgæslan flög i går över nordöstra Island för att med hjälp av värmekamera kunna upptäcka översnöade får. Ett stort antal djur har inte överlevt det kraftiga snöfallet. Hur många det rör sig om är oklart, men det är minst ett hundratal. Trots omständigheterna tycks dock djuren ha klarat sig förhållandevis bra. Morgunblaðið berättar om ett får som räddades efter att ha legat upp och ned i två dygn insnöad så att inte mer än klövarna syntes.

Bönder, räddningstjänst och elever som fått ledigt från skolan deltar i arbetet att rädda och samla in fåren. Även räddningstjänst från Reykjavíkområdet har kallats till nordöstra Island för att hjälpa till. Under sökandet använder de snöskotrar, fyrhjulingar och bandvagnar.

September är även i vanliga fall insamlings- och slakttid. Vädret har också ställt till det för slakterierna. Det går inte att slakta de chockade djuren utan de behöver få lugna ned sig - helst på en plats med bra bete. Och de är sällsynta efter snöovädret.

Det tar också tid att ta hand om fåren. För att de ska kunna röra sig ordentligt måste snö och is som fastnat på kroppen skäras bort. Fåren är dessutom spridda över stora områden. Att hitta de djur som sökt skydd i grottor och sprickor kommer att bli mycket svårt - många av dem kommer sannolikt inte att överleva.

Snöovädret drog in över Island i söndags kväll. I hårda vindar och ymnigt snöfall tvingades inrikesflyget kvar på marken, vägar blev oframkomliga och stora delar av norra Island blev utan ström. Turister på resa längs med ringvägen fick inackorderas i Grímsstaðir och Möðrudalur i nordost när ringvägen mellan Egilsstaðir och Mývatn snöade igen. Flera avåkningar inträffade.

Att snö faller i de här trakterna i mitten av september är inte helt ovanligt. De värst drabbade områdena ligger vid höglandets utkanter. Däremot är de mängder snö som nu fallit sällsynta för årstiden.

Strömavbrott drabbade tiotusentals hushåll i så gott som hela norra Island. I går kväll hade enstaka hushåll fortfarande inte fått strömmen tillbaka, medan den på många håll alltjämt drivs med reservaggregat.

I Þórshöfn portionerades elektriciteten ut efter behov. Under måndagen och tisdagen fick ortens skola el under två timmar. Barnen fick nöja sig med skyr och smörgåsar till lunch eftersom det inte gick att laga mat i den nedkylda skolan. Och någon datorundervisning blev det förstås inte tal om.

Höststormen har även slagit till mot Reykjavík. I går kväll låg två kryssningsfartyg ankrade strax utanför hamnen. Vädret var för dåligt för att de skulle kunna lägga till.

Sökandet fortsätter i dag med omkring 250 frivilliga. Hittills har den stora majoriteten av alla får som hittats varit vid liv. Även i dag sker sökandet främst på nordöstra Island, uppger Landsbjörg i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om augustivädret.