onsdag 31 oktober 2012

Auður Sveinsdóttir Laxness är död - blev 94 år

Auður Sveinsdóttir Laxness har avlidit 94 år gammal. Hon växte upp några kvarter bort från den 16 år äldre Halldór Laxness,  den blivande Nobelpristagaren som hon år 1945 gifte sig med. Tillsammans byggde de hemmet Gljúfrasteinn i Mosfellsdalur. Byggnaden är i dag ett museum som berättar om författarens liv.

Auður Sveinsdóttir Laxness föddes den 30 juli 1918 i Eyrarbakki, men växte upp på Bárugata i västra Reykjavík. Hon utbildade sig till textillärare och visade tidigt ett starkt engagemang i många samhällsfrågor. Hon gjorde sig känd som en förkämpe för kvinnors rättigheter och var 1944 en av grundarna av tidskriften Melkorka. Artiklarna behandlade kvinnans villkor i det moderna samhället. Hon ingick även länge i redaktionen för handarbetstidskriften Hugur og hönd.

I december 1945 gifte hon sig med den 16 år äldre Halldór Laxness. De hade lärt känna varandra i Laugarvatn sex år tidigare. Paret fick två döttrar, Sigríður född 1951 och Guðný född 1954.

Tillsammans byggde de hemmet Gljúfrasteinn i Mosfellsdalur strax utanför Mosfellsbær och ytterligare ett par mil norr om Reykjavík. Huset utvecklades så småningom till något av den isländska samtidslitteraturens hjärta. Efter att maken Halldór Laxness år 1955 tilldelades Nobelpriset i litteratur började både inhemska och utländska dignitärer och författare att strömma till platsen.

Auður Sveinsdóttir Laxness blev med åren allt mer av sekreterare åt sin make. Själv gjorde hon sig känd för populära mönster för plagg tillverkade av isländsk ull. Auður Sveinsdóttir Laxness skapade bland annat ett av de vanligaste mönstren för islandströjor.

År 2004 öppnades ett museum till minne av Halldór Laxness på Gljúfrasteinn. Auður Sveinsdóttir Laxness hade då sålt huset till staten och även låtit hemmets inredning ingå i affären. Hemmet lämnades i princip intakt när hon flyttade från Gljúfrasteinn, och än i dag kan besökare därmed få en inblick i parets liv genom ett besök på gården.

Så sent som 2008 stämde hon Laxnessbiografen Hannes Hólmsteinn Gissurarson för upphovsrättsintrång och vann. Som upphovsrättsägare fick hon ett skadestånd på 1,5 miljoner isländska kronor sedan han i en biografi väl frikostigt citerat ur Halldór Laxness verk utan att göra tillräckliga källhänvisningar.

Auður Sveinsdóttir Laxness bodde sina sista år på äldreboendet Grund i Reykjavík. Hon avled den 29 oktober i en ålder av 94 år. Detta framkommer av ett uttalande från anhöriga till isländska medier.

Här kan du läsa mer om Gljúfrasteinn och här höra en del av Halldór Laxness Nobelföreläsning från 1955 på svenska.