måndag 29 oktober 2012

Hanna Birna Kristjánsdóttir storfavorit i Reykjavík

Hanna Birna Kristjánsdóttir är storfavorit till att toppa Självständighetspartiets valsedel i Reykjavík. Tre av fyra sympatisörer anser att hon är det bästa namnet. Hanna Birna Kristjánsdóttir ser därmed ut att kunna peta alltingsledamöterna Illugi Gunnarsson och Guðlaugur Þór Þórðarson. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR på uppdrag av Viðskiptablaðið.

För ett år sedan var Hanna Birna Kristjánsdóttir, Självständighetspartiets starkaste kort i Reykjavík, nära att lyckas peta Bjarni Benediktsson från partiledarposten. Nu siktar oppositionsrådet på att ta en plats i alltinget. Och målet är att leda partiets lista i någon av de två Reykjavíkvalkretsarna.

Hanna Birna Kristjánsdóttir ser ut att ha goda möjligheter att lyckas. Hela 76,2 procent av sympatisörerna anser att hon är den mest lämpade. Alltingsledamoten Illugi Gunnarsson, som också vill toppa listan, får 10 procent och Guðlaugur Þór Þórðarson, som siktar på andra plats, får 7,6 procent.

Det förtroenderas som drabbade Självständighetspartiet i samband med finanskrisen påverkade aldrig Hanna Birna Kristjánsdóttir nämnvärt. Hon har de senaste åren i varje mätning varit ungefär lika dubbelt populär som sitt parti. Hon är också den i särklass vassaste debattören i Reykjavíks kommunfullmäktige.

Efter tio år i fullmäktige är hon ett respekterat namn i huvudstaden. Men trumfkortet är kanske snarast det Hanna Birna Kristjánsdóttir inte gjort - nämligen att till skillnad från Självständighetspartiets övriga toppkandidater ha figurerat i samband med underliga affärer med koppling till bankkraschen. Illugi Gunnarsson tog timeout från alltinget när en Glitnirfond han satt i styrelsen utreddes för oegentligheter. Och bidragskungen Guðlaugur Þór Þórðarson är med kopplingar till Landsbanki, Baugur och FL Group inte vit som snö i mångas ögon.

Hade det varit islänningarna i allmänhet eller partimedlemmarna som fått bestämma hade Hanna Birna Kristjánsdóttir redan varit ordförande för Självständighetspartiet. Men på landsmötet, där utvalda delegater säger sitt, fick Bjarni Benediktsson nytt förtroende. Till skillnad från Hanna Birna Kristjánsdóttir har han gedigna band till partiets maktcentrum - och även han en hel del underliga affärer på meritförteckningen.

Den 24 november röstar Självständighetspartiets medlemmar i Reykjavík om vilka som ska representera partiet i vårens alltingsval. Att det nu är medlemmarna som avgör talar för Hanna Birna Kristjánsdóttir.

Tillsammans med Hanna Birna Kristjánsdóttir vill även Illugi Gunnarsson ha förstaplatsen i någon av de två Reykjavíkvalkretsarna. Om plats nummer två kämpar alltingsledamöterna Guðlaugur Þór Þórðarson, Birgir Ármannsson och Pétur H. Blöndal. Anmärkningsvärt är att juristen Brynjar Níelsson, bland annat känd som Icesave-motståndare, kandiderar till tredje plats. Och i den sydvästra valkretsen vill journalisten Elín Hirst - som efter trettio år i medierna åter löst medlemskap i Självständighetspartiet - bli vald till samma plats.

Hanna Birna Kristjánsdóttir berättar i Morgunblaðið om beslutet att ge sig in i rikspolitiken:
"Med min kandidatur till ordförande i november förra året tog jag naturligtvis ett bestämt steg i riktning mot att säga att jag var redo att ta mig an uppgifter på nationell nivå. Jag är i politiken för att göra nytta. Jag vill arbeta i allmänhetens intresse och jag anser att den största uppgiften i det isländska samhället i dag är att skapa förutsättningar där människor får möjligheter till ett bättre liv. Jag vill göra mitt i det avseendet och jag tror mig göra det bäst genom att fatta detta beslut."
I vår blir posten som vice ordförande ledig när Ólöf Nordal lämnar politiken. Hanna Birna Kristjánsdóttir säger i Morgunblaðið att hon inte har något besked i dag om hon tänker kandidera till uppdraget, men att hon inte utesluter det. Enligt Fréttatíminn ska hon dock ha siktet inställt även på posten som vice ordförande.

Här kan du läsa mer om Hanna Birna Kristjánsdóttir.