torsdag 25 oktober 2012

Iceland Express får inte lyfta - har miljonskulder

Bläcket på kontraktet mellan Wow Air och Iceland Express hade knappt torkat när det stod uppenbart att ägarna inte kommer att skjuta till mer pengar till Iceland Express. Ett flygplan hindrades i går att lyfta från Keflavík på grund av mångmiljonskulder för obetalda landningsavgifter. I stället får sannolikt underentreprenören Czech Holiday Airlines hosta upp pengarna för att inte flygplanet ska bli kvar på marken för gott.

Det intensiva kriget mellan de isländska lågprisflygbolagen fick i tisdags en lösning. Wow Air köper Iceland Express linjenät, varumärke och goodwill och tar därmed över all trafik. Kvar i Iceland Express finns skulder på mångmiljonbelopp, ägare som inte vill skjuta till mer pengar och ett stort antal anställda som kommer att förlora sina jobb.

Wow Airs motiv till köpet var att skaffa sig tillräckligt passagerarunderlag för att kunna överleva det magra vinterhalvåret. Både Wow Air och Iceland Express har också haft det svårt att fylla planen på flera rutter.

Redan i går tog Wow Air över Iceland Express trafik. Och redan i går stod det klart att det krisande bolagets ägare tycks överge det.

Iceland Express har enligt Vísir mångmiljonskulder till flygplatsmyndigheten Isavia på grund av obetalda landningsavgifter. När ett av bolagets plan i går landade i Keflavík hindrades det från att lyfta på nytt. Planet, en Airbus A-320, kommer att tvingas kvar på marken tills skulderna är betalda.

Regelverket gör att underentreprenören Czech Holiday Airlines, som har flygtillståndet, nu får ansvara för Iceland Express obetalda landningsavgifter. Svanhvít Friðriksdóttir, presstalesperson för Wow Air, säger till DV att Isavias beslut inte påverkar bolagets verksamhet.

Hur många av Iceland Express anställda som får jobb hos Wow Air återstår att se. En av dem som slutar är Matthías Imsland, tidigare vd för Iceland Express och toppchef inom Wow Air, uppger Viðskiptablaðið.

Här kan du läsa mer om försäljningen av Iceland Express.