söndag 14 oktober 2012

Polis försökte avliva katt med huvudskott - slipper åtal

Djurägaren ville inte vänta tills någon veterinär besökte Västmannaöarna. I stället gick han till polisstationen och lyckades övertala en polis att avliva katten Lola med ett huvudskott. Men polisen misslyckades och i tio dagar gick Lola omkring svårt skottskadad innan hon dog. Polisen slipper nu åtal för händelsen - trots att avlivningsförsöket står i strid med djurskyddslagen.

Händelsen inträffade i november förra året. Lolas ägare kom till polisstationen på Hemön och var mycket påstridig om att någon av poliserna skulle avliva den ettåriga honkatten. Anledningen var att han inte kunde ta hand om katten längre.

På Västmannaöarna finns varken djursjukhus eller veterinär. En veterinär besöker dock ögruppen regelbundet, men mannen ansåg sig inte ha tid att vänta på detta. Han sade sig heller inte ha möjlighet att söka upp en veterinär på fastlandet.

I stället lyckades han övertala en polis att avliva katten. Polisen sköt Lola i huvudet - men katten dog inte. Ägaren fick med sig katten hem på nytt. I tio dagar gick Lola omkring allvarligt skadad efter skottet innan hon dog.

Juristen Árni Stefán Árnason anmälde polisen för Kattavinafélag Íslands räkning. Åklagaren har enligt DV nu beslutat sig för att inte väcka åtal mot polisen - trots att det enligt juristen är uppenbart att mannen brutit mot djurskyddslagen.

Lagen säger att husdjur ska avlivas av veterinärer om det inte finns särskilda skäl. Sådana undantag kan vara om djuret är allvarligt skadat eller sjukt och därmed utsätts för stor plåga, eller om djuret av något skäl anses utgöra en akut fara, exempelvis på grund av smittorisk eller aggressivt beteende.

Enligt Árni Stefán Árnason fanns inga sådana omständigheter när Lola skadesköts av polisen. Han säger till DV att åklagarens beslut är förvånande och obegripligt eftersom polisen handlat i strid med lagen.

Brott mot djurskyddslagen straffas traditionellt med böter. I våras dömdes en man till 100 000 isländska kronor i böter sedan han dränkt sin hund genom att binda ihop tassarna och fästa kopplet i två bildäck på fälg. Därefter kastade han den hjälplösa hunden i fjorden.

Hundens kropp hittades senare i hamnen i Þingeyri. Händelsen väckte stor bestörtning på orten.

Här kan du läsa mer om hunden som dränktes i Þingeyri.