lördag 27 oktober 2012

Trotsade avspärrning - fastnade i snön på Sprengisandur

Foto: Björgunarsveitin Dagrenning
Fem tyska turister körde fast i snön på Sprengisandur - åtta mil in på den avstängda vägen. Efter att ha blivit strandsatta övervägde de att vandra en dryg mil till Nýidalur med förhoppningen om att fjällstugan skulle vara bemannad. Räddningstjänsten kunde dra loss bilen och följa turisterna tillbaka till framkomliga vägar.

Långt in i oktober finns inte längre någon tillsyn över de isländska höglandsvägarna. Myndigheterna klassar samtliga som oframkomliga. Den nederbörd som faller på hösten kan få vägarna att snabbt snöa igen eller förvandla dem till ogenomtränglig lervälling.

Fem tyska turister trotsade i onsdags avspärrningen på Sprengisandur, den höglandsväg som börjar nordost om Hella och slutar nära Mývatn i norr, och lyckades köra åtta mil på den avstängda vägen innan de fastnade i snön. De befann sig då en dryg mil sydväst om Nýidalur.

Efter att ha blivit strandsatta övervägde turisterna, tre vuxna och två barn, först att i nattmörkret gå den dryga milen till fjällstugan i Nýidalur. I stället ringde de nödnumret 112.

Det tog räddningsarbetare från Hvolsvöllur omkring fem timmar att köra de tjugo milen för att kunna undsätta turisterna. Tyskarna fick finna sig i att vända söderut och följa efter räddningstjänsten på vägen tillbaka längs Sprengisandur. Två gånger under resan fram till asfalterad väg tvingades de dra loss turisternas hyrbil, en Kia Sportage, ur snön.

De tyska turisterna ska enligt ett pressmeddelande från Landsbjörg ha uppgett att de sett på nätet att Sprengisandur skulle vara framkomlig i oktober. De trodde även att stugan i Nýidalur skulle vara öppen vid den här tiden på året. Därför hade de trotsat avspärrningen av höglandsvägen. Infarten till Sprengisandur var skyltad som oframkomlig och en kedja hade hängts över vägen för att förhindra trafik.