torsdag 8 november 2012

Allmänminister Steingrímur J. Sigfússon

Steingrímur J. Sigfússon har onekligen hunnit avverka en del titlar sedan den rödgröna koalitionen tog makten för snart fyra år sedan. Från den 1 februari till den 10 maj 2009 var Gröna vänsterns ledare finans-, fiske- och jordbruksminister. Därefter fick han till och med den 31 december 2011 nöja sig med att enbart skriva finansminister på visitkortet. Från årsskiftet till och med den 1 september i år blev titelraddan på nytt längre - som ekonomi-, handels-, fiske- och jordbruksminister. Under åtta veckor avlöste han dessutom Katrín Júlíusdóttir som näringsminister. Och i ett par månader har Steingrímur J. Sigfússon nu varit näringsgrens- och innovationsminister. På meritförteckningen har regeringens mest kringflackande statsråd dessutom tre tidigare år som jordbruks- och kommunikationsminister. Plus några korta vikariat som utrikes- och statsminister i andra statsråds frånvaro.

Att det ibland förefaller som att Steingrímur J. Sigfússon sitter på varje stol i koalitionsregeringen har förstås inte gått kollegorna i alltinget förbi. Det skämtas ofta om hans många ansvarsområden.

Men det får inte skämtas hur som helst i alltingets talarstol. Pétur H. Blöndal, parlamentsledamot för Självständighetspartiet, ställde i veckan en frågan till allsherjarráðherran, allmänministern Steingrímur J. Sigfússon.

Benämningen uppskattades dock inte av talmannen Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir. Hon uppmanade Pétur H. Blöndal att använda den korrekta titeln:
"Jag uppmanar högt ärade alltingsledamöter att kalla högt ärade ministrar rätt namn."
Steingrímur J. Sigfússon meddelade nyligen att han ställer upp i alltingsvalet för Gröna vänstern.