lördag 17 november 2012

Eimskip tredje bolaget in på Reykjavíkbörsen

Eimskip blev i går det tredje bolaget att introduceras på den isländska börsen efter finanskrisen. Aktien steg kraftigt under den första dagens handel. Rederiet är nu det tredje största bolaget på Reykjavíkbörsen - och den hittills största introduktionen under året för Nasdaq OMX.

Rederiet Eimskip börsnoterades i Reykjavík redan 1992, men när bolaget tvingades till rekonstruktion efter finanskrisen avnoterades det. Målet har dock hela tiden varit att på nytt registreras på börsen. Inför återintroduktionen hade Eimskip omkring 3 000 aktieägare.

Under fredagens handel tog börsvärdet ett rejält steg uppåt. Introduktionskursen var 208 isländska kronor men vid stängning handlades aktierna för 225 kronor.

Eimskip är det tredje största av Islandsbörsens fjorton bolag. Introduktionen är årets hittills största för hela Nasdaq OMX.

Introduktionen är den tredje efter finanskrisen. Först ut i december förra året var detaljhandelsbolaget Hagar som i juli i år följdes av fastighetsbolaget Reginn.

Börsnoteringen föregicks av en utredning om insideraffärer. Fjármálaeftirlitið, den isländska finansinspektionen, utredde om vissa investerare inför introduktionen hade fått ta del av insiderinformation som allmänheten saknade tillgång till. I torsdags fastslog Fjármálaeftirlitið att myndigheten inte hade hittat några bevis för insiderbrott.

Här kan du läsa mer om den isländska börsen.