måndag 12 november 2012

Första seger för Árni Páll Árnason mot Katrín Júlíusdóttir

Árni Páll Árnason leder Socialdemokraternas lista i den sydvästra valkretsen i vårens alltingsval. Med 131 rösters marginal besegrade han utmanaren Katrín Júlíusdóttir - och tog därmed även ett rejält kliv mot att bli partiets nya ledare. Lúðvík Geirsson riskerar däremot att förlora sin plats i alltinget. Eftersom Socialdemokraterna har kvoterade listor förpassades han till femteplatsen av Margrét Gauja Magnúsdóttir i lördagens provval.

För frispråkig, för öppet kritisk och för långt åt höger. Det ryktas vara huvudskälen till att statsminister Jóhanna Sigurðardóttir petade Árni Páll Árnason som statsråd. Som efterträdare som partiledare har hon i stället slussat fram finansministern Katrín Júlíusdóttir. Förhandsfavoriterna till att göra upp om ordförandeskapet är just Katrín Júlíusdóttir och Árni Páll Árnason - och i helgen tog han en första viktig seger mot partiledarposten.

Árni Páll Árnason fick 1 041 röster till förstaplatsen mot 910 för Katrín Júlíusdóttir. Valdeltagandet var visserligen blygsamma 37 procent, men ger ändå en signal om styrkeförhållandena. Den sydvästra valkretsen är landets viktigaste med hela tretton mandat. Árni Páll Árnason toppade listan även 2009 då Socialdemokraterna tog hela fem mandat. Katrín Júlíusdóttir var även då nummer två på valsedeln.

Trea blev alltingsledamoten Magnús Orri Schram, fyra kommunpolitikern Margrét Gauja Magnúsdóttir, femma Lúðvík Geirsson, sexa Margrét Júlía Rafnsdóttir och sjua Amal Tamimi. Eftersom Socialdemokraterna könskvoterar de fem översta platserna på listan, som också är bindande, går Margrét Gauja Magnúsdóttir med 611 röster före Lúðvík Geirsson med 1 105 röster. Som opinionsläget ser ut just nu innebär det att han får svårt att försvara sin plats i alltinget.

Den sydvästra valkretsen domineras av storkommunerna Hafnarfjörður och Kópavogur. Anmärkningsvärt är att de tre första platserna går till Kópavogur. Fyran Margrét Gauja Magnúsdóttir är dock kommunpolitiker i Hafnarfjörður.

Árni Páll Árnasons segermarginal var visserligen inte större än 131 röster. Stefanía Óskarsdóttir, lektor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att resultatet för hans del ändå måste ses som en stor framgång med tanke på att partiledningen med Jóhanna Sigurðardóttir i spetsen har favoriserat andra kandidater:
"Denna utgång visar att han har goda möjligheter att bli partiets ordförande. ... Han har placerats vid sidlinjen av partiets ledning sedan avsattes från ämbetet som statsråd. Kanske kunde man tänkt sig att han skulle ha mindre stöd i valkretsen som följd. Men så var det inte och han besegrade Katrín Júlíusdóttir som är finansminister och har haft stöd från partiets ledning."
Både Katrín Júlíusdóttir och Árni Páll Árnason sade sig vara nöjda med utgången. Hon har tidigare sagt att hon skulle bestämma sig om hon ställer upp som partiordförande efter provvalet. Katrín Júlíusdóttir uppger i Morgunblaðið att hon på nytt uppmanats att kandidera men väntar med att lämna besked tills alla provval är avklarade.

Árni Páll Árnason talade däremot på Facebook om behovet av förändring och vikten av att Socialdemokraterna är en kraft för förnyelse. Exakt hur den ska se ut har han däremot inte lämnat något besked om, men en av få hittills kända frågor där han och Katrín Júlíusdóttir drar åt olika håll är om regeringssamarbetet. Hon vill helst se en fortsatt vänsterkoalition - även om hon ofta också uttryckt sin frustration över splittringen inom Gröna vänstern - medan Árni Páll Árnason snarare tycks föredra en mittenregering med Självständighetspartiet eller Framstegspartiet.

I den nordöstra valkretsen, där Socialdemokraterna också höll provval under lördagen, tog alltingsledamoten Kristján L. Möller en betryggande seger med 609 av totalt 834 avgivna röster. Den stora skrällen var att Erna Indriðadóttir, som aldrig tidigare kandiderat, blev tvåa före alltingsledamöterna Jónína Rós Guðmundsdóttir och Sigmundur Ernir Rúnarsson. Den senare kan i princip glömma omval, medan Jónína Rós Guðmundsdóttir har en viss chans att få nytt förtroende. Femma blev Helena Þuríður Karlsdóttir och sexa Örlygur Hnefill Jónsson.

Erna Indriðadóttir är pressansvarig för aluminiumjätten Alcoa på Island och har tidigare arbetat som journalist på RÚV. Jónína Rós Guðmundsdóttir beklagade sig under kampanjen för svårigheterna att ta upp kampen med kända ansikten - en berömmelse hon uppenbarligen själv inte lyckats skaffa sig trots snart fyra år i alltinget och många år som toppolitiker i hemkommunen Fljótsdalshérað.

Här kan du läsa mer om ledarstriden inom Socialdemokraterna och här ta del av resultatet från den sydvästra valkretsen och här resultatet från den nordöstra valkretsen.