söndag 18 november 2012

Fortsatt förhöjd beredskap för jätteskalv på norra Island

Illustration: Veðurstofa Íslands
Beredskapen för stora jordskalv på norra Island är alltjämt förhöjd. Sannolikheten för att ett jätteskalv ska inträffa bedöms i dagsläget vara 2 procent. Under oktober registrerades över 900 jordskalv i området. Jordskalvssvärmen avmattas nu samtidigt som epicentrum flyttar sig österut från havet norr om Siglufjörður närmare Húsavík. Det uppger Veðurstofa Íslands.

Natten mot den 21 oktober inträffade årets hittills största jordskalv. Bägge hade sitt epicentrum i havet ett par mil norr om Siglufjörður. Med en magnitud på 5,6 respektive 5,2 på Richterskalan kändes de i större delen av norra Island. Epicentrum var dock för långt ut till havs för att skalven skulle orsaka några allvarliga materiella skador.

Jordskalvssvärmen håller på att avmattas samtidigt som den rör sig österut. Skalven har blivit både glesare och svagare. Under de senaste dygnen har inget skalv nått 3 på Richterskalan.

Samtidigt har myndigheterna alltjämt förhöjd beredskap i regionen. Vid ett möte i Sauðárkrókur i veckan fick medborgarna beskedet att risken för ett jätteskalv - med en magnitud runt 7 på Richterskalan - nu bedömdes till cirka 2 procent. Spänningarna i jordskorpan kan nämligen få mindre skalvserier att utlösa större skalv.

Jordskalvssvärmen på norra Island började redan den 14 september, då inom loppet av en vecka flera hundra jordskalv med en högsta magnitud på 4,3 på Richterskalan ägde rum. Därefter minskade aktiviteten i 30 dagar innan den fick ny fart den 20 oktober. Under månaden skedde över 900 skalv i regionen. Fyrtiotalet av dessa hade en magnitud över 3 på Richterskalan.

Centrum för aktiviteten är en så kallad gravsänka i den sydliga delen av Eyjafjarðaráll, ett område som sträcker sig från Húsavík på fastlandet och norrut längs den så kallade Kolbeinseyryggen, som är döpt efter den lilla vulkanön med samma namn.

Mindre skalvserier omfattande totalt 140 jordskalv registrerades också ost och nordost om Grímsey under första halvan av oktober. Det kraftigaste skalvet uppmättes den 13 oktober till 3,3 på Richterskalan.

Totalt inträffade omkring 2 000 jordskalv under oktober. Med 120 skalv vid Mýrdalsjökull var månaden något lugnare än vanligt vid Katla, medan 100 skalv vid Vatnajökull och ytterligare ett nittiotal strax norr om glaciären betydde mer omfattande aktivitet i området än under september. Vid de vulkaniska systemen Bárðarbunga och Grímsvötn var det dock förhållandevis lugnt.

Här kan du läsa mer om jordskalven.