lördag 24 november 2012

Lärare kränkte man på nätet - döms till villkorligt fängelse

Dö ditt äckel och har du slutat att slå kvinnan och barnen? var några av de kommentarer som den 45-åriga kvinnan skrev under mannens profil på en insamling mot cancer i mars i år. Nu döms kvinnan för ärekränkning. Straffet blir en villkorlig fängelsedom på 30 dagar. Om 45-åringen inte upprepar brottsligheten inom två år slipper hon avtjäna straffet.

Det är andra gången den 45-åriga kvinnan, som är bosatt i Reykjavík och verksam som lärare på en skola i huvudstadsområdet, hamnar i domstol efter verbala attacker mot samma man. I december förra året fälldes hon för brott mot barnavårdslagen. Hon hade då skickat sms till mannen med avsikten att såra och kränka. Då villkorades domen på ett år.

I mars i år gick 45-åringen på nytt till upprepad verbal attack mot mannen. Han deltog då i Mottumars, en årlig kampanj för att öka kunskapen om cancer. Ett inslag i kampanjen är att män sparar mustasch och samlar in pengar till forskning och undersökningar.

Vid mannens profil skrev kvinnan flera grova kommentarer, bland annat dö ditt äckel, ansiktet är som ett ruttet äpple som liknar den ruttna själen och vice versa, det är känt att du och sambon regelbundet runkar till andras olycka och lidande, ruttna i helvetet och har du slutat att slå kvinnan och barnen?

Kvinnan erkände under rättegången i Héraðsdómur Reykjavíkur att hon skrivit kommentarerna. Det har aldrig framkommit varför hon gått till verbala angrepp mot mannen.

45-åringen döms nu till en villkorlig fängelsedom på 30 dagar. Om kvinnan inte straffas på nytt inom loppet av två år slipper hon avtjäna straffet.

Här kan du läsa domen i sin helhet.