måndag 19 november 2012

Össur Skarphéðinsson toppar S-listan i Reykjavík

Össur Skarphéðinsson och Oddný G. Harðardóttir var de stora segrarna i helgens socialdemokratiska provval. Bägge kommer att leda var sin lista i vårens alltingsval. Bland de stora förlorarna återfinns Björgvin G. Sigurðsson och Mörður Árnason. Däremot ger utgången inga svar på vem som kommer att ta över ledarskapet efter Jóhanna Sigurðardóttir.

Inför vårens alltingsval får Socialdemokraterna en ny ledare. Den enda som hittills har meddelat att han ställer upp är Árni Páll Árnason, alltingsledamot med statsrådsmeriter som petades av Jóhanna Sigurðardóttir sedan han varit för frispråkig om regeringens närings- och finansmarknadspolitik. I provvalet besegrade han finansminister Katrín Júlíusdóttir, den politiker som Jóhanna Sigurðardóttir själv helst vill se som sin efterträdare. Där Árni Páll Árnason tillhör partiets högerfalang - och sannolikt skulle föredra att regera tillsammans med Framstegspartiet eller Självständighetspartiet än Gröna vänstern - är Katrín Júlíusdóttir stabilt förankrad i den socialdemokratiska mittfåran.

Valet av Árni Páll Árnason skulle inte ske utan problem. För många socialdemokrater skulle det innebära en oönskad högervridning. Men vem som skulle kunna utmana honom är alltjämt osäkert.

Katrín Júlíusdóttir har visserligen lämnat dörren öppen för att kandidera till ordförandeskapet, men provvalet stärkte inte hennes aktier. Alltingsledamoten Sigríður Ingibjörg Ingadóttir blev visserligen tvåa i Reykjavík i helgen, men vägen dit innefattade bland annat att hon tillsammans med Skúli Helgason lyckades beröva en Socialdemokraterna närstående förening rösträtten i provvalet - med konsekvensen att stödet för Össur Skarphéðinsson och Helgi Hjörvar minskade. Manövern har dock skapat irritation som knappast kommer att vara till hennes fördel.

I dag förefaller välfärdsminister Guðbjartur Hannesson vara den mest troliga utmanaren. Han är en uppskattad politiker med förmåga att kompromissa. Frågan är dock om han är tillräckligt profilstark för att på allvar kunna utmana Árni Páll Árnason.

I stället skulle lösningen kunna bli Össur Skarphéðinsson. Utrikesministern har vid upprepade tillfällen sagt nej till alla spekulationer om att han skulle vara intresserad av att på nytt leda partiet. Ändå är det många bedömare som anser att han vore den bästa lösningen för Socialdemokraterna. Sociologiprofessorn Stefán Ólafsson skriver i ett blogginlägg att han är den ende inom partiet som har något landsfaderligt över sig, och Styrmir Gunnarsson, tidigare chefredaktör för Morgunblaðið, skriver i Evrópuvaktin att han kommer att utsättas för massiva påtryckningar att kandidera om inte Katrín Júlíusdóttir ställer upp.

Med 68 röster besegrar Össur Skarphéðinsson tvåan Sigríður Ingibjörg Ingadóttir i provvalet i Reykjavík. Trea, fyra och femma är alltingsledamöterna Helgi Hjörvar, Valgerður Bjarnadóttir och Skúli Helgason. Sexa är Björk Vilhelmsdóttir, kommunpolitiker i Reykjavík, följd av alltingsledamoten Mörður Árnason på sjunde plats och åttan Anna Margrét Guðjónsdóttir, som vid flera tillfällen hoppat in som ersättare i parlamentet.

Reykjavík består av två valkretsar, norr och söder. Den som vinner provvalet får också välja valkrets. Össur Skarphéðinsson representerar i dag den södra valkretsen, och lär sannolikt göra samma val även denna gång. Det betyder i sin tur att Sigríður Ingibjörg Ingadóttir skulle toppa listan i norr.

Om ingen byter plats på listan skulle det innebära att Össur Skarphéðinsson skulle leda en lista med enbart män som toppkandidater (platserna 1, 3, 5 och 7) och Sigríður Ingibjörg Ingadóttir en lista med bara kvinnliga toppnamn (platserna 2, 4, 6 och 8). För att slippa detta är det sannolikt att Helgi Hjörvar och Valgerður Bjarnadóttir byter plats - bägge blir ändå tvåa i var sitt distrikt. Men Socialdemokraterna har av tradition starkare stöd i norr. Utan ett byte för Mörður Árnason skulle i dagsläget en fjärdeplats på den södra listan sannolikt innebära att han tvingas lämna alltinget.

Valdeltagandet i Reykjavík var 38 procent. Men det hade alltså varit högre om inte Sigríður Ingibjörg Ingadóttir och Skúli Helgason hade lyckats utmanövrera en socialdemokratisk förening från att delta i provvalet. Detta tros ha berövat Össur Skarphéðinsson och Helgi Hjörvar röster. Förfarandet har också överklagats. Agerandet har dock knappast ökat Sigríður Ingibjörg Ingadóttirs möjligheter att ta över ordförandeskapet.

I den södra valkretsen gjorde alltingsledamoten och tidigare statsrådet Oddný G. Harðardóttir ett oerhört starkt provval och fick 1 010 röster som toppkandidat. Alltingsledamoten Björgvin G. Sigurðsson, som toppade listan i förra valet, fick nöja sig med 450 röster. Han knep dock andraplatsen på listan följd av Arna Ír Gunnarsdóttir, Árni Rúnar Þorvaldsson, Ólafur Þór Ólafsson och Bryndís Sigurðardóttir.

Att Róbert Marshall lämnat Socialdemokraterna för Ljus framtid öppnar dörren för viss förnyelse i valkretsen. Arna Ír Gunnarsdóttir är kommunpolitiker i Árborg, Árni Rúnar Þorvaldsson i Hornafjörður, Ólafur Þór Ólafsson i Sandgerði och Bryndís Sigurðardóttir i Reykjanesbær. Samtliga fyra saknar tidigare erfarenhet av rikspolitiken.

I söder var valdeltagandet 43,71 procent.

Här kan du läsa mer om de socialdemokratiska provvalen och här och här kan du ta del av resultaten i sin helhet.