onsdag 7 november 2012

SAS slutar flyga till Keflavík - Icelandair ensamma på linjen

Fyra dagar i veckan flög SAS mellan Stockholm och Keflavík under sommaren. Men det blir ingen fortsättning på trafiken nästa år. Eftersom Iceland Express överger både Stockholm och Göteborg blir Icelandair det enda flygbolaget med direkttrafik mellan Sverige och Island.

Under sommarmånaderna ökade antalet svenska Islandsbesökare med 13 procent. Under samma period ökade antalet islänningar som övernattade på hotell i Stockholm med en tredjedel. En stor förklaring till uppgången var sannolikt det utökade utbudet av flygstolar - SAS införde en direktlinje mellan Arlanda och Keflavík med fyra avgångar i veckan samtidigt som Icelandair nästan dubblade antalet turer under högsäsongen.

I sommar blir det dock inga flygningar för SAS mellan Sverige och Island. Uppenbarligen var beläggningen på sträckan för dålig. Vissa av sommarens turer gick också halvtomma.

SAS bekräftar beslutet för Túristi. Bolagets enda linje till Island blir därmed mellan Oslo och Keflavík, en sträcka som SAS flyger året runt.

Även Iceland Express hann dra sig ur trafiken både till Göteborg och Stockholm innan Wow Air övertog verksamheten. Wow Air har inte heller några planer på att satsa på Sverige.

Här kan du läsa mer om Wow Air och Iceland Express.