fredag 30 november 2012

Stabil S-seger för Guðbjartur Hannesson i nordväst

Välfärdsminister Guðbjartur Hannesson vann en betryggande seger i det socialdemokratiska provvalet i den nordvästra valkretsen. Resultatet stärker honom inför vårens val av ny partiordförande. Även tvåan Ólína Þorvarðardóttir försvarade sin plats på listan med bred marginal. Valdeltagandet var 46,9 procent.

Árni Páll Árnason är hittills den enda som anmält sitt intresse för att ta över ordförandeskapet i Socialdemokraterna när Jóhanna Sigurðardóttir lämnar politiken i vår. Han kommer dock inte att vara den enda kandidaten. För många traditionella socialdemokrater representerar han en högervridning som innebär ett steg bort från den politik som partiet i regeringsställning fört tillsammans med Gröna vänstern.

Árni Páll Árnason väntas vid en valseger snarare söka ett samarbete med Självständighetspartiet eller Framstegspartiet eftersom Gröna vänstern anses vara både marknadsfientliga och regeringsodugliga.

I provvalet besegrade Árni Páll Árnason finansminister Katrín Júlíusdóttir, som är den kandidat som Jóhanna Sigurðardóttir själv ryktas vilja se som sin efterträdare. Hon har fortfarande inte bestämt sig för om hon ställer upp, men provvalet stärkte inte hennes position.

Andra namn som förekommer i spekulationerna är utrikesministern Össur Skarphéðinsson, alltingsledamoten Sigríður Ingibjörg Ingadóttir och välfärdsminister Guðbjartur Hannesson. Den senare ses som något av en kompromisskandidat. Guðbjartur Hannesson är uppskattad i alla läger och har under sina snart sex år i alltinget inte skaffat sig några fiender.

I provvalet i den nordvästra valkretsen tog han i går en betryggande seger. Hela 76 procent av de partimedlemmar som röstade hade Guðbjartur Hannesson i topp på listan. Resultatet stärker honom inför vårens ordförande- och alltingsval. Med så starka siffror i ryggen skulle han bli en tuff utmanare om partiledarposten, och det skulle vid en valseger också bli svårt att inte ge honom fortsatt förtroende som statsråd.

Även tvåan Ólína Þorvarðardóttir försvarade sin plats på den socialdemokratiska valsedeln med god marginal nedåt. Att hon i alltinget nyligen deklarerat att hon inte utan flera långtgående ändringar kommer att rösta ja till regeringens förslag till nytt fiskekvotsystem verkar inte ha påverkat hennes ställning varken positivt eller negativt.

Socialdemokraterna har i dag två mandat i den nordvästra valkretsen och lär få svårt att vinna nya platser. Trea blev Hörður Ríkharðsson, fyra Hlédís Sveinsdóttir och femma Benedikt Bjarnason. Eftersom partiet tillämpar kvotering på listorna flyttades Hörður Ríkharðsson upp ett steg på Hlédís Sveinsdóttirs bekostnad.

Valdeltagandet var 46,9 procent, vilket är förhållandevis högt för ett provval.

Här kan du läsa mer om de socialdemokratiska provvalen och här se resultatet i sin helhet.