måndag 26 november 2012

Storseger för Hanna Birna Kristjánsdóttir i Reykjavík

Hanna Birna Kristjánsdóttir är helgens stora segrare i Självständighetspartiets provval. Hon går från en plats i kommunfullmäktige i Reykjavík till att toppa partiets lista i en av de tyngsta valkretsarna. Ingen av de fyra alltingsledamöterna som deltar i provvalet är i närheten att rubba henne. Och segern innebär dessutom att Bjarni Benediktssons ledarskap ifrågasätts ännu en gång.

Att Hanna Birna Kristjánsdóttir skulle segra i Självständighetspartiets provval i Reykjavík var tämligen givet. Hon har i många år varit partiets starka namn i huvudstaden, och åtnjuter enligt opinionsmätningar dubbelt så stort förtroende bland Reykjavíks väljare som partiet hon representerar.

Politiskt är hon till skillnad från många andra av partiets toppnamn ren från kopplingar till finanskrisen. Den största plumpen i protokollet är, utöver att ha förlorat makten i Reykjavík till Bästa partiet och Socialdemokraterna, den nattsvarta rapport om läget i det kommunala energibolaget Orkuveita Reykjavíkur som hon diskret lät den nya majoriteten i staden ta hand om.

Hade väljarna fått avgöra hade hon redan varit Självständighetspartiets ordförande. När hon utmanade Bjarni Benediktsson på förra landsmötet fick Hanna Birna Kristjánsdóttir dock bara 45 procent av delegaternas röster. Bjarni Benediktsson har dock inte stärkt sina aktier sedan dess, medan Hanna Birna Kristjánsdóttir i lördags fick det stöd partiledaren bara kunnat drömma om.

Trots att han saknade reella utmanare fick Bjarni Benediktsson bara 54 procent av rösterna till förstaplatsen i den sydvästra valkretsen. Hanna Birna Kristjánsdóttir saknar erfarenhet av rikspolitiken och kämpade mot bland annat fyra alltingsledamöter. Hon fick ändå 74 procent av rösterna till toppsätet - och bara 6 procent av medlemmarna valde att inte ge henne någon röst alls.

Illugi Gunnarsson, som också pekats ut som en tänkbar utmanare om ordförandeposten, var rejält distanserad på andraplats. Alltingsledamoten Pétur H. Blöndal, som på grund av sjukdom knappt kunnat kampanja och i parlamentet ofta går sin egen väg, slutade trea vilket måste ses som ett styrkebesked. Fyra blev ännu en nykomling, den 52-årige juristen Brynjar Níelsson, som saknar politisk erfarenhet men nu sannolikt får byta arbetsplats till alltingshuset.

För femman Guðlaugur Þór Þórðarson och sexan Birgir Ármannsson kan inte utgången beskrivas på annat sätt än ett fiasko. Bägge lär visserligen sitta tämligen säkert i alltinget, men partimedlemmarnas betyg på deras insatser förefaller inte vara särskilt högt.

Sjua är Sigríður Á. Andersen, åtta Áslaug María Friðriksdóttir, nia Ingibjörg Óðinsdóttir och tia Elínbjörg Magnúsdóttir.

Hanna Birna Kristjánsdóttir, som inte har lämnat besked om hon vill toppa listan i södra eller norra Reykjavík, säger sig i dagsläget inte vara intresserad av att på nytt utmana Bjarni Benediktsson. Däremot håller hon dörren öppen för att kandidera till uppdraget som vice ordförande, en post som blir ledig i vår när Ólöf Nordal flyttar utomlands.

Ändå pekar Styrmir Gunnarsson, tidigare chefredaktör för Morgunblaðið, i Evrópuvaktin ut Hanna Birna Kristjánsdóttir som Självständighetspartiets mest inflytelserika politiker. Och Stefanía Óskarsdóttir, lektor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, säger till Vísir att utgången i provvalet visar att väljarna vill se förnyelse i partiledningen:
"Detta förstärker bara ytterligare kravet att hon kandiderar mot Bjarni Benediktsson. Vissa säger att det är osannolikt att hon gör det, men jag tror att det kommer att bli ett fortsatt starkt krav från gräsrötterna. Så är det också en fråga om hur Bjarni värderar sin och partiets position i valupptakten. Vissa har föreslagit att han tar en paus och inte ställer upp, men det är bara spekulationer."
I den nordvästra valkretsen fick Einar K. Guðfinnsson, som har representerat Självständighetspartiet i alltinget sedan 1991, nytt förtroende av lördagens distriktsmöte. Tvåa på valsedeln blir Haraldur Benediktsson, ordförande för Bændasamtök Íslands, och trea Eyrún Ingibjörg Sigþórsdóttir, kommunchef och kommunalråd i Tálknafjarðarhreppur.

Här kan du läsa mer om Bjarni Benediktsson och här och här ta del av resultaten från helgens provval.