torsdag 1 november 2012

Sverige skrotar egen ambassad i Reykjavík

De nordiska ländernas ambassader i Reykjavík ska samlas i en gemensam byggnad. Beslut om hur flytten ska gå till väntas tidigast till våren. Beskedet innebär att Sveriges egen ambassad i den isländska huvudstaden så småningom kommer att bomma igen.

I Berlin har de fem nordiska länderna sedan år 1999 en gemensam ambassad. Planer på liknande samarbeten mellan flera av de nordiska länderna finns sedan tidigare för bland annat Burma, Pakistan, Vietnam och Bangladesh.

Nu finns även Island på den listan. Detta meddelade de svenska, norska, danska och finska utrikesministrarna vid gårdagens möte i Helsingfors.

Syftet är, enligt ett pressmeddelande, att spara pengar på att flytta ihop. Vart och när flyttlasset i Reykjavík ska gå är dock inte klart. Ett sådant besked väntas först till våren.

Den svenska ambassaden i Reykjavík återfinns i dag på Lágmúli en bit utanför stadskärnan. Enligt uppgifter till Islandsbloggen finns det inom utrikesdepartementet ett preliminärt förslag på att dagens fem tjänster på ambassaden i samband med flytten ska bantas med en till två tjänster. Detta ska möjliggöras genom att de fyra länderna delar på vissa tjänster som i dag finns på respektive ambassad.

Om nedskärningarna ska ske genom uppsägningar eller genom att invänta naturliga avgångar är inte klart. Ett sådant beslut ligger troligtvis också flera år in i framtiden. På sikt är dock målet att de ambassadanställda ska bli färre. Utöver att dela på administrativ personal finns det även tankar på att samarbeta om analys och mediebevakning.