onsdag 21 november 2012

West Ham - en sista spillra av ett isländskt imperium

Björgólfur Guðmundsson gjorde den största personliga konkursen i Islands historia. En av affärsmannens mest uppmärksammade affärer var köpet av den engelska fotbollsklubben West Ham United. Trots att Björgólfur Guðmundsson sedan länge tvingats bort från klubben ägs alltjämt en dryg tredjedel av West Ham av isländska intressen. Innehaven ska säljas, men när vet ingen.

Hösten 2006 svarade isländska affärsmän för ännu en spektakulär affär. Investerarna Björgólfur Guðmundsson och Eggert Magnússon köpte den anrika Londonklubben West Ham, och plötsligt var de isländska storägarna stamgäster på hedersläktaren.

De sportsliga framgångarna under det isländska ledarskapet var måttliga. Redan den första säsongen lyckades klubben med nöd och näppe undvika nedflyttning från Premier League. Köpen av stjärnspelarna Carlos Tévez och Javier Mascherano genomfördes trots mängder av oklarheter i övergångshandlingarna. West Ham tvingades till poängavdrag som höll på att kosta klubben kontraktet.

När finanskrisen med full kraft drabbade Island hösten 2008 stod det snart klart att Björgólfur Guðmundssons imperium skulle slås i spillror. Som storägare i kollapsade bankerna Landsbanki och Straumur-Burðarás stod han snart med en mängd värdelösa värdepapper. West Ham ägdes genom bolaget Hansa som gick i konkurs sommaren 2009 samtidigt som Björgólfur Guðmundsson.

Straumur-Burðarás heter i dag ALMC. ALMC kontrollerar 69,4 procent av aktierna i CB Holding. I detta bolag finns ytterligare fem minoritetsägare, varav en är Landsbanki. CB Holding äger i dag 35 procent av aktierna i West Ham.

År 2010 köpte David Sullivan och David Gold hälften av aktierna i klubben. Detta köp följdes av en nya aktieposter på ytterligare totalt 15 procent. Förra året kunde huvudägarduon glädjas åt en vinst på 6,8 miljoner pund, den första gången på många år som West Ham gått med vinst. Jämfört med klubbens bankskulder på 38 miljoner pund och totala fordringar på 91,2 miljoner pund är det ekonomiska läget ändå svajigt.

Varken Landsbanki eller ALMC ser sig som framtida ägare av en engelsk fotbollsklubb. David Sullivan och David Gold uppges ha option på att köpa ALMC:s innehav i ytterligare två år. Islänningarna - i synnerhet Landsbanki som vill undanröja konsekvenserna av en Icesave-smäll - söker i stället efter möjligheter att sälja de sista aktierna till ett så bra pris som möjligt. Ju mer pengar som trillar in i konkursbona, desto större återhämtning för fordringsägarna.

Några köpare finns dock inte i dagsläget. Även om Björgólfur Guðmundsson sedan länge är ute ur bilden utgör ALMC:s och Landsbankis innehav små spillror av det som en gång var ett affärsimperium. Även dessa aktier ska säljas. Men var och när är enligt DV alltjämt oklart.

Här kan du läsa mer om Björgólfur Guðmundsson.