tisdag 4 december 2012

Historisk paus i alltinget - ingen talman på plats

I alltinget finns sju talmän med uppdraget att leda debatterna. Men i torsdags fanns plötsligt ingen av dem på plats trots närvaroplikt - och förhandlingarna fick ta en historisk paus. Först efter trekvart återupptogs sessionen med ordinarie talmannen Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir vid ordförandeklubban. Somliga folkvalda lämnade parlamentet i protest.

När ingen votering är på gång eller ämnet inte är brännande hett kan det ofta vara glest i alltingets bänkar. Det tillhör inte ovanligheterna att den enda närvarande ledamoten är den som står i talarstolen och pratar. På plats finns dock alltid en talman som håller ordning på förhandlingarna.

Uppdraget som talman brukar gå till en erfaren ledamot tillhörande alltingets största parti. De senaste åren har socialdemokraten Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir hållit i ordförandeklubban.

Eftersom den ordinarie talmannen har många officiella uppdrag - exempelvis att ta emot gäster från andra länder - och även ska kunna delta i det ordinarie arbetet finns det inte mindre än sex ersättare. Dessa är i dag Ragnheiður Ríkharðsdóttir, Þuríður Backman, Kristján L. Möller, Sigurður Ingi Jóhannsson, Árni Þór Sigurðsson och Unnur Brá Konráðsdóttir.

Talmannen och de sex ersättarna turas om att leda förhandlingarna. Eftersom deras deltagande är ett krav har de närvaroplikt i alltinget - utan en talman på plats kan alltinget inte sammanträda. Denna närvaroplikt ger dem ett påslag på 15 procent på den ordinarie lönen för en ledamot, och innebär att de sju måste göra upp om att någon av dem alltid finns på plats.

Men i torsdags gick det snett. Ingen av de sju kunde leda debatten. Árni Þór Sigurðsson, alltingsledamot för Gröna vänstern och den femte ersättaren i ordningen, fick därför utlysa en 45 minuter lång paus i förhandlingarna innan Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir kunde ta över.

I DV berättar Árni Þór Sigurðsson hur det gick till när han beslutade att klubba den historiska pausen:
"En talman är sjukskriven och en ersättare inkallad. Två var i utlandet och en ute ur staden. Så vi var bara två här i huset. Ásta behövde närvara på ett möte med granskningsnämnden och jag hade suttit nästan tre timmar i talmansstolen och skulle vara uppe på Háskóli Íslands och inleda ett Palestinamöte. Så det togs 45 minuter paus."
Stoppet ägde rum under debatten om regeringens budgetproposition för 2013. En som var upprörd över pausen var Þór Saari, alltingsledamot för Rörelsen, som lämnade alltinget i protest. I DV kritiserar han att ingen av de sju talmännen var på plats och därmed trotsade närvaroplikten:
"Samtliga är väl ute på tunet någonstans. ... Jag ställer inte upp på sådana galenskaper."
Den sjukskrivna talmansersättaren är Gröna vänsterns Þuríður Backman. Hon ersätts som ledamot av Bjarkey Gunnarsdóttir, men hon har däremot inte rätt att ta över talmansuppgifterna.