söndag 9 december 2012

Hunden vanligaste husdjuret på Island

I vart sjunde isländskt hem finns en hund. Det gör hunden till det vanligaste husdjuret i landet. Katten är nästan lika populär. I vart femtonde hushåll finns en islandshäst. Det framkommer i en rapport från Hagstofa Íslands.

På Island rådde länge hundförbud. Det innebär inte på något sätt att hunden skulle vara ett nytt fenomen i landet, men hunden var länge inte tillåten som sällskapsdjur. För att hålla koll på får, hästar, kor och främlingar har hunden i många hundra år varit en självklarhet på landsbygden.

De första hundarna sägs ha introducerats på Island redan på 800-talet då vikingar förde med sig djur från Norge. Den enda inhemska rasen är isländsk fårhund, som är nära besläktad med andra nordiska hundraser. I dag används den som vall- och gårdshund.

Attityden till hunden som sällskapsdjur håller på att förändras. Den blir allt vanligare i städerna. I 14,8 procent av de isländska hushållen finns i dag en hund. Nästan lika många, 14 procent, håller sig med katt.

I 6,3 procent av hushållen finns en häst, 3,4 procent har fiskar, 3,2 procent hamster och 2,8 procent fåglar som husdjur.

Totalt finns något slags husdjur i 36 procent av de isländska hemmen.