lördag 22 december 2012

Islandströja duger inte alltid i alltinget

Lopapeysan, den traditionella islandströjan, är ett klädesplagg som kan bäras i princip när och var som helst. Den finns i garderoben från småbarn till presidenten. Och den är så klassisk att det ytterst sällan kan uppfattas som att den som bär islandströja klär ned sig.

Men i alltinget gäller speciella regler. Kraven på vårdad klädsel innebär i regel att män bär kostym medan kvinnor har något fler valmöjligheter. Islandströja är dock inte ett av dem.

Nyligen fick en trio alltingsledamöter av talmannen Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir veta att islandströjan inte var tillräckligt högtidlig för att bäras i parlamentet. Först tvingades socialdemokraten Oddný G. Harðardóttir byta kläder. Hon påpekade i sin tur att Självständighetspartiets Árni Johnsen och Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir också bar islandströja - och även de tvingades att byta kläder.

För Katrín Jakobsdóttir var det lätt gjort eftersom hon hade en annan tröja under islandströjan. Árni Johnsen fick däremot ta bilen till tjänstebostaden i Reykjavík för att hämta en kavaj.

Attityden till islandströja i alltinget är dock långt ifrån konsekvent. Katrín Jakobsdóttir har tidigare tillåtits bära plagget i parlamentet - som på bilden ovan från den 28 mars 2011.