fredag 14 december 2012

Jón Gnarr kandiderar till alltinget för Ljus framtid

Jón Gnarr ställer upp i alltingsvalet för Ljus framtid. Men som femte namn på partiets lista i norra Reykjavík ser det i dagsläget ut som att huvudstadens borgmästare kommer att få det svårt att nå parlamentet. Alltingsledamöterna Guðmundur Steingrímsson och Róbert Marshall toppar var sin valsedel för Ljus framtid.

I Capacent Gallups novembermätning får Ljus framtid 8,1 procent av rösterna. Om det vore ett valresultat skulle det sannolikt ge partiet fyra mandat i alltinget. Att nya partier når bättre resultat än så i parlamentsval är ytterst sällsynt.

Nu står det klart att Jón Gnarr, grundare av Bästa partiet och borgmästare i Reykjavík, kandiderar till alltinget för Ljus framtid i vår. Men han gör det som nummer fem på listan i norra Reykjavík, vilket innebär att partiet måste göra ett sensationellt valresultat för att han ska komma in.

Våren 2009 fick Socialdemokraterna 32,94 procent av rösterna i norra Reykjavík. Detta gav partiet fyra mandat i valkretsen. Året senare röstade 34,7 procent av Reykjavíkborna på Bästa partiet i kommunalvalet. Det kommer att krävas liknande siffror för att det femte namnet på listan ska få ett mandat.

Beslutet kommer efter en längre tids offentliga funderingar från Jón Gnarrs sida. Han hade dessförinnan under en tid förklarat sig nöjd med att styra den isländska huvudstaden. Därför går det att tolka beskedet som att han vill ge Ljus framtid sitt stöd, men att han samtidigt inte på allvar överväger att ge sig in i rikspolitiken.

Samtidigt är Jón Gnarr oberäknelig. Väljarsympatierna skulle behöva mångdubblas inom loppet av fyra månader för att han skulle få en plats i alltinget. Så skedde med Bästa partiet - och det utbredda misstroendet mot de etablerade partierna och politikerna, som var en av förklaringarna till framgången, är inte mindre i dag.

Vem som ska leda listan i norra Reykjavík är inte känt. Men det ryktas bli en kvinna som inte är vice ordföranden Heiða Kristín Helgadóttir. I södra Reykjavík toppas valsedeln av Róbert Marshall, avhoppad alltingsledamot från Socialdemokraterna, och Óttarr Proppé, fullmäktigeledamot för Bästa partiet i Reykjavík, väntas bli ett av toppnamnen.

Listan i den nordvästra valkretsen får Árni Múli Jónasson, tidigare kommunchef i Akranes, som översta namn. I den nordöstra valkretsen står Brynhildur Pétursdóttir, redaktör för konsumentorganisationen Neytendasamtökins tidning Neytendablaðið bosatt i Akureyri, överst på valsedeln. I det södra distriktet har ännu inget namn läckt ut.

Toppnamnen i den sydvästra valkretsen är de enda som hittills i ett pressmeddelande har avslöjats av partiet. Där toppar grundaren och alltingsledamoten Guðmundur Steingrímsson listan följd av Freyja Haraldsdóttir, grundlagsrådsledamot som basar över NPA Miðstöðin, trea är sjukgymnasten Guðlaug Kristjánsdóttir som också är ordförande för akademikerfackförbundet Bandalag Háskólamanna, fyra är Erla Karlsdóttir, doktorand i filosofi och ersättare i fullmäktige för Näst bästa partiet i Kópavogur och femma är vd:n Pétur Óskarsson.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.